Ljubljanainfo
Ned, 12.3.2023 13:45
Vašo pozornost na cesti je zagotovo že kdaj pritegnila nenavadna registrska tablica, takšna kot jo ima le nekaj več kot dva odstotka vozil. Kakšne tablice so dovoljene na naših cestah in česa na njih ne sme biti?

Na naših cestah ste zagotovo opazili kakšno nenavadno, šaljivo, včasih pa tudi malenkost žaljivo registrsko tablico. Registrsko tablico po meri si lahko naroči vsak, ki ima v žepu dobrih 100 evrov

Lahko naročnik na tablico zapiše karkoli želi? Preverili smo, kaj vse lahko piše na tablici in kdo presoja, ali gre za neprimerno vsebino. 

Oznako po lastni želji lahko izberete, če izbrani del ni bil dodeljen ali rezerviran za drugega lastnika vozila in kombinacija ni bila že uporabljena.

V Sloveniji 11 registrskih območij

V Sloveniji se uporablja 11 registracijskih območij, a to ne pomeni, da lastnik avtomobila prihaja nujno iz tega kraja. Kranjčan lahko na primer izbere registrsko označbo, ki se začne z LJ.

11 regijskih območij je dopolnjenih z občinskimi grbi. Izbrani del, ki lahko lahko vsebuje najmanj tri in največ šest znakov. 

Ti znaki so lahko ali samo črke ali pa kombinacije črk in številk. Pri tem lahko vsebujejo tudi takšne črke, ki jih v slovenski abecedi ni, med njimi črke X, Y in W. Izbrani del oznake lahko med znaki vsebuje največ en pomišljaj, vendar ne na začetku ali koncu oznake. 

Cena para avtomobilskih registrskih tablic z oznako po izbiri je 128,86 evrov.

Dilema O in 0

V luči elektronskih vinjet in izpolnjevanja elektronskega obrazca se je pojavila dilema, kako ločimo O in 0. Ali drži, da na tablici ne sme biti črke O, ker je preveč podobna ničli? 

Pravilnik o registraciji motornih vozil določa, da lahko izbrani del oznake registrske tablice vsebuje lahko tudi črko O, vendar v tem primeru ne sme oznaka vsebovati številke 0.

Vulgarne in žaljive registrske tablice od leta 2018 niso dovoljene

Personalizirano registrsko tablico je mogoče izbrati od osamosvojitve naprej, od leta 2018 pa izbira poljubnih tablic ni več tako preprosta

Od tega leta napisi na registrskih tablicah, kot so CE FUR, KR SPI*DI, KR NAZI, PO PIC*I, MB PRDEC, MB BANDIT, niso več dovoljeni. Takrat so namreč posodobili pravilnik o registraciji motornih vozil in prepovedali uporabo neprimernih vsebin in izrazov. 

Navedeni pravilnik določa, da izbrani del oznake registrske tablice ne sme vsebovati kratic državnih organov, določenih tujih predstavništev in mednarodnih organizacij ter neprimernih vsebin ali izrazov. 

Zbirka zanimivih slovenskih tablic na Twitterju

Nenavadne registrske tablice včasih popestrijo vsakdanjo vožnjo po slovenskih cestah, tisti, ki nanje naletijo, pa fotografije tablic pogosto delijo na družbenih omrežjih. 

Na Twitterju izstopa profil Roni Kordiš ali @had, ki ima bogato zbirko tablic po meri. Te mu pošiljajo tudi drugi uporabniki družbenega omrežja. 

Nekaj nenavadnih tablic smo zbrali tudi mi. Ste katero izmed teh že srečali? 

Starejše novice