Rebeka Sivka
Sre, 7.7.2021 07:50
Nacionalni inštitut za javno zdravje je delil nekaj nasvetov, kako se ustrezno zaščititi pred soncem.

Prav je, da se zavedamo, da ima sonce poleg koristnih učinkov, kot so nastanek vitamina D, dobro počutje, svetloba, toplota tudi škodljive učinke na naše zdravje če se mu prekomerno izpostavljamo. Nacionalni inštitut za javno zdravje je delil nekaj nasvetov, kako se ustrezno zaščititi pred soncem. 

Sončnemu ultravijoličnemu sevanju, ki ga z našimi čutili ne zaznavamo, smo izpostavljeni že pri vsakodnevnih opravilih.

Prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom lahko povzroči akutne škodljive učinke na kožo, kot so sončne opekline in kronične škodljive učinke na kožo - pospešeno staranje kože, rak kože, siva mrena. 

Pojav škodljivih učinkov sevanja na naše telo lahko s pravilnim samozaščitnim ravnanjem zmanjšamo ali preprečimo in ostanemo zdravi: 

1. Omejite izpostavljanje soncu med 10. in 17. uro

Takrat je moč sevanja največja. Če se le da, preživite ta čas v senci. Aktivnosti na prostem opravite pred 10. oziroma po 17. uri. Orientirate se lahko tudi s pomočjo pravila sence. Kadar je dolžina sence krajša od dolžine telesa, poiščite senco.

2. Izberite primerna oblačila in pokrivala 

Kadar se ne morete umakniti močnemu soncu, oblecite lahka, a gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami. Glavo pokrijte s širokokrajnim klobukom (7,5-10 cm) ali pokrivalom z dolgim ščitnikom v legionarskem kroju, s podaljškom za zaščito uhljev in vratu.

3. Zaščitite svoje oči

Uporabite sončna očala ustrezne kakovosti in oblike, ki onemogočajo dostop sončnega sevanja v oči tudi s strani.

4. Uporabite kemične varovalne pripravke kot dodatno zaščito

Bodite pozorni na to, da so kemični varovalni pripravki za zaščito pred soncem le dodatna zaščita za tiste predele telesa, ki jih ni mogoče drugače zaščititi. Ti pripravki nikakor niso namenjeni podaljševanju izpostavljanja soncu ali nadomestilo za vsa ostala našteta priporočila.

Pomembna je tudi zadostna količina nanosa in pogostost nanašanja. Pripravek nanesite na kožo 30 minut preden greste na sonce, ko je koža še hladna in suha. Ne pozabite na predele kot so čelo, ustnice, ušesa, veke, nos, vrat in dekolte ter kožo pod naramnicami kopalk ali obleke. Kremo nanesite vsaki 2 uri oz. pogosteje ( npr. po kopanju, močnem potenju, brisanju itd.).

5. Ne izpostavljajte se soncu namerno

Svetovna zdravstvena organizacija meni, da je malo izpostavljanja soncu koristno, hkrati pa poudarja, da je za vzdrževanje ustreznega nivoja vitamina D v telesu v poletnem času dovolj že pet do 15 minut izpostavljanja soncu na sicer že izpostavljenih delih telesa dva do trikrat tedensko.

6. Ne obiskujte solarijev

Sončenje v solariju je enako škodljivo kot izpostavljanje naravnemu soncu. UV žarki iz solarija zelo starajo kožo. Nekatere države so uporabo solarija v namene pridobivanja zagorele polti že prepovedale. V Sloveniji je uporaba solarijev osebam mlajšim od 18. let odsvetovana.

Starejše novice