Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 7.12.2022 18:00
Čaka nas vremensko pester konec tedna. Vremenoslovci napovedujejo nizke temperature in obilne padavine, ki se bodo v nedeljo spremenile v sneg. Zaradi slabe napovedi je za nedeljo izdano tudi rumeno opozorilo.

Danes bo ponekod v zahodni in severni Sloveniji delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Na jugovzhodu popoldne ni izključena kakšna kaplja dežja. 

Na drugi strani se bo že jutri vreme pooblačilo, a bo povečini suho, napovedujejo vremenoslovci Agencije Republike Slovenije za okolje. Najnižje jutranje temperature bodo pri tem od minus ena do štiri, v alpskih dolinah do minus sedem, ob morju pet, najvišje dnevne pa od nič do pet, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

A se bo že vreme v petek močno spremenilo, ko bo v noči na petek začelo deževati sprva na zahodu. Dež se bo nato krepil in se v petek čez dan razširil na vso Slovenijo. Tako bo tudi v soboto oblačno z občasnimi padavinami, pri čemer se bo meja sneženja začela spuščati.

Zato ni izključeno, da bo nekaj snega ta konec tedna zapadlo tudi po nižinah.

Sneg do nižin in nizke temperature

Ob krepitvi območja visokega zračnega pritiska nad Grenlandijo in prisotnosti obsežnega območja visokega zračnega pritiska nad Azijo se bo v naslednjih dneh nad Evropo ustvaril »prostor« za prodor obsežnejše arktične zračne mase, poroča portal Ciklon.si.

Tako se v naslednjih dneh nad Evropo pričakuje pestro vremensko dogajanje, ki se bo iznad severnega dela celine selilo postopoma proti jugu in ob koncu tedna s poglobitvijo sredozemskega ciklona doseglo vrhunec na območju Alp in Sredozemlja.

Zato tudi Ciklon.si napoveduje pogoste in marsikje tudi obilne padavine po Sloveniji, ki se bodo v petek okrepile in zajele vso Slovenijo.

Pri tem bo po njihovi napovedi meja sneženja v petek sprva precej visoko v visokogorju, večinoma nad 1800 metrov nadmorske višine. V soboto pa se bo ob občasnih padavinah postopoma spuščala in se bi naj v nedeljo meja sneženja spustila vse do nižin.

»V prvi polovici naslednjega tedna se bodo temperature po nižinah ob delno jasnih nočeh in morebitni snežni odeji predvidoma lahko spustile tudi krepko pod ničlo,« še napovedujejo.

Tako je meteorolog Brane Gregorčič za Siol.net napovedal, da bo mraz stisnil predvsem v drugem tednu, predvsem, če bo snežna odeja obležala. Tako bi lahko ob jutrih namerili tudi od minus pet do minus deset stopinj Celzija.

Za nedeljo izdano rumeno opozorilo

Zaradi pestrega vremenskega dogajanja je Agencija Republike Slovenije za okolje za zahodno polovico države za petek razglasila rumeno opozorilo zaradi možnih izdatnejših padavin.

Prav tako pa je zaradi napovedanega snega rumeno opozorilo izdano tudi za nedeljo, in sicer za celotno državo, z izjemo severozahodne Slovenije. 

Starejše novice