Slika je simbolična.
STA
Pon, 21.3.2022 17:56
Onko Net poziva k pregledu možnosti obravnave ukrajinskih onkoloških bolnikov v Sloveniji.

V Združenju slovenskih organizacij bolnikov z rakom Onko Net pozivajo ministra za zdravje in odgovorne zdravstvene institucije, da čim prej pregledajo možnosti nastanitve ukrajinskih kroničnih, med njimi tudi onkoloških bolnikov v Sloveniji.

Predstavniki društev onkoloških bolnikov so pripravljeni sodelovati pri reševanju njihove problematike.

Želijo, da se poskrbi tudi za onkološke bolnike

V sporočilu za javnost v združenju Onko Net ministra za zdravje Janeza Poklukarja in odgovorne zdravstvene institucije pozivajo, naj opredelijo čim bolj natančno število bolnikov, ki jih lahko obravnavajo v Sloveniji in število postelj, ki bodo v Sloveniji na razpolago bolnikom iz Ukrajine.

Ob tem prosijo, da se čim prej poskrbi tudi za onkološke bolnike, ki nujno potrebujejo nadaljevanje zdravljenja. Nekateri izmed njih po navedbah združenja ne potrebujejo hospitalizacije in obiskujejo bolnišnico samo za prejemanje terapije.

»Menimo, da je v tem trenutku izjemno pomembno, da s skupnimi močmi poskrbimo za ljudi, ki so morali zapustiti svoje domove, poleg tega pa se soočajo še z zdravstvenimi težavami,« so zapisali.

Predstavniki društev onkoloških bolnikov so po navedbah združenja pripravljeni sodelovati pri reševanju problematike ukrajinskih onkoloških bolnikov. Hkrati pa opominjajo, da ne smemo pozabiti na redno in ustrezno obravnavo slovenskih bolnikov.

Poziv za skrb bolnikov tudi iz tujine

V združenju so spomnili, da sta evropska komisarka za zdravje in varno hrano Stella Kyriakides in francoski minister za solidarnost in zdravje Olivier Véran prejšnji torek gostila vse ministre za zdravje v EU.

Na sestanku sta jih pozvala, naj pripravijo načrte in sporočijo, koliko bolnikov lahko sprejme posamezna država.

Na sestanku so namreč predstavili položaj glede ukrajinskih beguncev, ki jih je trenutno največ na Poljskem, Slovaškem, Madžarskem in v Romuniji. Med njimi so nosečnice, otroci, starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi, med njimi tudi onkološki bolniki.

Starejše novice