Rebeka Sivka
Čet, 16.9.2021 11:27
Dogodke na včerajšnjih protestih v Ljubljani je danes komentirala policija, oglasili pa so se tudi poslanci Slovenske demokratske stranke in Stranke modernega centra.

Vodja Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi Tomislav Omejec je na konferenci komentiral včerajšnje dogodke v središču Ljubljane. 

»Skupine so pozivale na shod, policisti pa so organizirali varovanje, s čimer so želeli varovati javni red. Shod ni bil prijavljen, vendar je bil organiziran. Najprej je shod potekal mirno, nato pa so policisti čutili pritisk na državni zbor. Stopnjevali so se napadi na policiste, proti njim je bilo uporabljenih več sredstev. Več policistov je lažje poškodovanih,« razlaga Tomislav Omejec. 

Policija uporabila prisilna sredstva

Omejec je poudaril, da je sodstvo varovanja zaradi stopnjevanja napadov sklenilo, da razpustijo shod. Policisti so uporabili plinska sredstva in vodni top. Po uporabi teh sredstev se je množica razšla, vendar so nekateri posamezniki še vedno vztrajali, zato so policisti dlje časa uporabljali prisilna sredstva.

Na dogodku je prišlo do poškodbe enega od protestnikov.

Situacijo je komentiral tudi generalni direktor policije Anton Olaj, ki je pohvalil policijo, saj naj bi bila »vedno na voljo«. 

Odzvale so se tudi politične stranke 

Poslanka Slovenske demokratske stranke Mojca Škrinjar in poslanec Stranke modernega centra Gregor Perič sta se odzvala na sredine izgrede na protestih pred državnim zborom. 

Mojca Škrinjar je bila nad videnim pretresena: »Včeraj je bil zelo težek dan, neprijeten, bil je napad na demokracijo in javno zdravstvo in napad na lastnino. Naše delo je bilo ovirano, počutili smo se tudi zelo ogroženo, saj se je nasilje stopnjevalo.

Vsi ki smo bili v parlamentu, smo se počutili ogrožene. To ni način, da se izraža volja ljudi, obstajajo drugi načini. To je oster protest naše stranke proti takim načinom izražanjem mnenj, kot je bilo včeraj pred parlamentom«.

Gregor Perič je bil podobnega mnenja: »V imenu svoje stranke bi rad izrazil nezadovoljstvo nad tem, kar se je dogajalo včeraj. V Stranki modernega centra podpiramo izražanje mnenj, moramo pa postaviti jasne meje, kjer se tovrstne aktivnosti spremenijo v nasilje. Absolutno izražamo svoje nestrinjanje z včerajšnjim dogodkom.«

Starejše novice