STA
Čet, 14.7.2022 07:45
Novi valovi okužb s koronavirusom kažejo, da pandemija še zdaleč ni končana, je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odbor Svetovne zdravstvene organizacije za izredne razmere se je sicer v zvezi s pandemijo covida-19 prek videokonference sestal minuli petek in ugotovil, da pandemija ostaja izredna nevarnost za svetovno javno zdravje, kar je najvišja stopnja pripravljenosti na zdravstveno krizo, ki jo lahko izda Svetovna zdravstvena organizacija.

»Ker virus pritiska na nas, mu moramo vrniti udarec,« je dejal Tedros in izrazil zaskrbljenost nad tem, da virus »prosto kroži« ter s tem dodatno obremenjuje že tako obremenjene zdravstvene sisteme in delavce.

»Virus se prosto širi, države pa glede na svoje zmogljivosti bremena bolezni ne obvladujejo učinkovito, tako v smislu hospitalizacij in akutnih primerov kot tudi naraščajočega števila ljudi s poslabšanim stanjem še po prebolelem covidu, pogosto imenovanem dolgi covid,« je svoje opozorilo pojasnil generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije.

»Ker se prenos covida-19 in število hospitalizacij povečujeta, morajo vlade uporabiti tudi že preizkušene dodatne ukrepe, kot so nošenje mask, izboljšano prezračevanje ter protokoli testiranja in zdravljenja,« je vztrajal Tedros.

V zadnjih tednih močno povečanje okužb

Direktor Svetovne zdravstvene organizacije za izredne razmere Michael Ryan pa je na petkovem sestanku povedal, da se je število primerov covida-19 po svetu v zadnjih dveh tednih povečalo za 30 odstotkov, predvsem po zaslugi podrazličic omikron BA.4 in BA.5, kot tudi zaradi odprave ukrepov v večini držav.

Ryan je dejal še, da nedavne spremembe politike testiranja ovirajo odkrivanje primerov in spremljanje razvoja virusa.

Odbor je poudaril, da je treba zmanjšati prenos virusa, saj posledice pandemije, ki bi jo povzročil nov respiratorni virus, še niso povsem znane oziroma ostajajo »negotove in nepredvidljive«, še navaja AFP.

Starejše novice