Ljubljanainfo
Sre, 28.4.2021 12:40
Policisti opozarjajo, da otroci čedalje pogosteje dostopajo do neprimernih vsebin in neprimerne vsebine tudi objavljajo. Poudarjajo, da je za varnost otrok na spletu ključen nadzor staršev.

Med preiskovanjem spletnih spolnih zlorab otrok v zadnjih nekaj mesecih so slovenski kriminalisti opazili porast fotografij in videoposnetkov, ki jih na družbena omrežja naložijo otroci, v povprečju stari med 5 in 13 let. 

Na posnetkih in fotografijah so pomanjkljivo oblečeni oziroma goli. Pri tem opažajo, da otroci te posnetke najpogosteje naložijo na družbena omrežja TikTok ali Youtube. Glede na zadnje informacije, so otroci te posnetke naložili iz lastnega vzgiba, na to jih nihče ni nagovoril ali prisilil.

»Otroci pogosto nimajo nadzora nad uporabo pametnih mobilnih telefonov in uporabo svetovnega spleta. Ločnica med realnim in digitalnim svetom je zanje zabrisana, saj se z elektronskimi napravami, ki imajo dostop do svetovnega spleta, srečujejo že od zgodnjega otroštva,« so zapisali policisti, ki poudarjajo, da vsebine, ki so enkrat na spletu, tam ostanejo za vedno.

Internetna varnost otrok in mladostnikov se začne pri starših

Za varnost otrok lahko največ naredijo starši, in sicer tako da otroke poučijo o nevarnostih in pomagajo otrokom razumeti, kako se tem nevarnostim izogniti. Najpogosteje so starši osebe, ki se jim otroci najprej zaupajo, ko se jim zgodijo neprijetne stvari.

Da bi čim bolj uspešno preprečevali situacije, ko otroci na splet nalagajo svoje intimne videoposnetke in fotografije, policisti staršem svetujejo, da:

  • se z otroki pogovorite o spletni varnosti – pogovorite se o primernih in neprimernih spletnih straneh, družbenih omrežjih, forumih;
  • skupaj naredite seznam informacij, ki jih na spletu ne smejo razkrivati;
  • otroke naučite, da se objavljenih videoposnetkov in fotografij ne da več nadzorovati;
  • se z otroki pogovorite o tem, da z neznanci, ki so jih spoznali preko spleta, ne komunicirajo, in da se o vsakem poskusu take komunikacije pogovorijo z odraslo osebo;
  • nadzorujete otrokovo uporabo računalnika, pametnega telefona in spleta;
  • otroke naučite, da naj se deli telesa, ki so tudi običajno zakriti z oblačili, niti na spletu ne razkrijejo. 

»Če ugotovite, da je otrok svoje intimne posnetke objavil ali delil na družbenem omrežju, posnetek nemudoma odstranite in obvestite podporo družbenega omrežja, da posnetek poskušajo odstraniti,« svetujejo policisti.

Zavedati se je treba, da posnetek ne bo nikoli več popolnoma izbrisan, a je vseeno treba poskusiti kar se da omejiti morebitno škodo.

Starejše novice