Borut Pahor in Silvio Berlusconi leta 2009 v Rimu (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pon, 12.6.2023 14:57
Po sodelovanju na političnem parketu se je med njima razvilo prijateljstvo.

V milanski bolnišnici San Raffaele je danes preminil nekdanji trikratni italijanski premier in medijski mogotec Silivo Berlusconi.

86-letni vodja vladne stranke Naprej Italija je dve leti bolehal za kronično levkemijo, zaradi katere je bil v zadnjih mesecih večkrat v bolnišnici.

Ohranil ga bo v lepem spominu

Poklonil se mu je tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor, ki je z Berlusconijem še posebej intenzivno sodeloval med letoma 2008 in 2011.

Sčasoma sta različnim političnim nazorom navkljub postala dobra prijatelja, Pahor pa ga bo, kot je zapisal, v lepem spominu ohranil zaradi njegove avtentičnosti in smisla za humor. 

Pahor je pozneje na Twitterju razkril, kako je prišlo do tega, da je Berlusconi slovenski manjšini v Italiji pomagal z milijonom evrov.

»Po moji izvolitvi za predsednika vlade sem na prošnjo slovenske manjšine prvič po telefonu poklical italijanskega predsednika Berlusconija. Prosil sem ga za razumevanje in pomoč. Rekel je: 'Dragi moj, tvojo fotografijo imam na zaslonu pred seboj. Če rečeš, da sem sicer starejši, a lepši od tebe, ugodim tvoji prošnji.' Jaz sem priznal, on pa je držal besedo.«

Starejše novice