STA
Pet, 13.8.2021 09:45
Pred začetkom šolskega leta bodo organizirana cepljenja za mlade proti covidu-19.

Pred začetkom novega šolskega leta so po več mestih že povabili mlade k cepljenju proti covidu-19. Trenutno se lahko proti covidu-19 cepijo starejši od 12 let, za mlajše cepivo še ni registrirano. 

Sicer pa je z enim odmerkom cepljenih 13,7 odstotka, z dvema pa dobrih 8,4 odstotka mladostnikov, starih od 12 do 18 let.

Okužbe z novim koronavirusom so trenutno najpogostejše v starostni skupini od 15 in 24 let, med njimi je polno cepljenih 31 odstotkov prebivalcev. Po pojasnilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je med mladimi največ okužb zaradi njihovega obnašanja in predvsem tesnejšega druženja, ne pa ker bi bili bolj dovzetni za okužbo s trenutno prevladujočo različico delta.

Pristojni pozivajo k čim večji precepljenosti proti covidu-19, zlasti ob naraščanju števila okuženih ter prihajajoči jeseni, ko se tudi začne novo šolsko leto.

Precepljenost v starostni skupini do 17 let

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v starostni skupini do 17 let z enim odmerkom cepljenih 10.106 oseb oziroma 4,4 odstotka, z dvema pa 16.425 oseb oziroma 2,7 odstotka.

A proti covidu-19 se lahko glede na registracijo cepiv cepijo le starejši od 12 let, mladostnikov, starih od 12 do 18 let, pa je v Sloveniji glede podatke Statističnega urada Republike Slovenije 120.278.

To pomeni, da je polno precepljenih 8,4 odstotka, z enim odmerkom pa 13,7 odstotka oseb v tej starostni skupini.

To je sicer najmanj med vsemi starostnimi skupinami, čeprav v zadnjih tednih po različnih mestih v državi vabijo prav mlade, naj se pridejo cepit. Tako so cepljenje mladih med drugim že omogočili v Ljubljani, Kranju, Kopru in Slovenj Gradcu. Za njih uporabljajo cepivo Pfizerja in BioNTecha.

Pediater in predsednik sekcije za primarno pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Denis Baš je za STA pojasnil, da se na njega obračajo starši in mladi za nasvet, ali se cepiti proti covidu-19 ali ne.

Svetuje jim cepljenje. Po Baševih besedah imajo starši, ki se nanj obračajo, pomisleke predvsem glede preizkušenosti cepiva in tega, da otroci niso najbolj ranljiva skupina prebivalstva.

In čeprav otroci niso glavna skupina, pri katerih pride do zapletov zaradi covida-19, pa tudi pri njih lahko pride do posledic, je opozoril.

Posebej je cepljenje proti covidu-19 svetoval tistim otrokom, ki imajo kronične bolezni. A teh je razmeroma malo, manj kot odstotek vseh njegovih opredeljenih pacientov.

Med njegovimi pacienti se je za cepljenje odločilo veliko najstnikov, starih od 15 do 18 let, pa tudi veliko športnikov, zlasti zaradi možnosti udeležbe na treningih in tekmah.

Z zadostno precepljenostjo osnovne in srednje šole ostanejo odprte kljub največji epidemiji

Cepljenje mladostnikov proti covidu-19 je pomembno, kot opozarja, v luči obvladovanja epidemije. Kot je v sredo dodal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, bi lahko z zadostno precepljenostjo imeli odprte tako osnovne kot srednje šole kljub največji epidemiji.

»PCT pogoj nam tudi v največji epidemijski stopnji omogoča, da funkcioniramo, a se ga moramo dosledno držati,« je izpostavil.

Hkrati je Krek opozoril, da covid-19 ni tako nedolžen pri mladih, saj lahko pusti pocovidne simptome, ki jih ovirajo pri športu, delu, nekateri potrebujejo celo rehabilitacijo.

Poleg tega je več kot 30 otrok v državi po prebolelem covidu-19 zbolelo za večorganskim vnetnim sindromom, ki lahko pusti hude posledice.

Baš pa pri tem tudi opozarja, da je treba predvsem dvigniti precepljenost med starejšimi od 40 let, ki so bolj ogroženi zaradi covida-19, pa med delavci v zdravstvu, šolstvu, sociali in tako dalje.

»Če bomo zapirali dejavnosti, jih bomo zaradi njih, ker bodo hospitalizacije zaradi njih,« je opozoril.

Na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sicer cepili tiste otroke, ki se zdravijo oziroma so vodeni pri njih. Za STA so pojasnili, da so pri njih doslej proti covidu-19 cepili s prvim odmerkom 799 oseb, starejših od 12 do 19 let, z drugim odmerkom pa 487 oseb v tej starostni skupini.

Na vprašanje, kako pristopijo do staršev glede odločitve o cepljenju proti covidu-19, pa so pojasnili: »Normalno življenje za otroke je ključno tudi za nadaljnji razvoj otrok. Situacija z odrejanjem karanten ob stiku, pouk na daljavo, izolacija ... vse to vpliva tako na fizično kot psihično stanje otrok, kar se je lepo pokazalo že v preteklih dveh šolskih letih. Trenutno pa boljšega recepta, kot je cepljenje, ki nudi dobro zaščito pred okužbo, nimamo.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice