Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sre, 5.1.2022 17:04
Stopamo v peti val epidemije novega koronavirusa, ki ga bo zaznamovala različica omikron, je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Kot je napovedal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, lahko do konca tega ali začetka prihodnjega tedna pričakujemo, da bo ta različica postala najpogostejša.

Kot je na današnji novinarski konferenci navedel Poklukar, smo v Sloveniji po zadnjih podatkih s sekvenciranjem potrdili 586 primerov omikorna, hkrati pa je bilo tudi 2843 primerov suma na omikron. Po navedbah Petrovca je njihov laboratorij različico omikron potrdil v 67 odstotkih pozitivnih vzorcev.

Številke niso spodbudne, so pa pričakovane

Minister je ugotavljal, da številke potrjenih primerov, ki jih spremljamo te dni, niso spodbudne, so pa do po določene mere pričakovane. Po njegovih besedah se stroka o različici omikron uči sproti, marsikaj je še neznano. Je pa ta različica pomembno bolj nalezljiva, prizadela bo tudi številnejše prebolevnike in cepljene, a so ti praviloma zaščiteni pred težjim potekom bolezni.

Tudi Petrovec je opozoril, da je različica omikron bistveno bolj nalezljiva od dosedanjih različic. Kot pravi, se sam in njegovi kolegi doslej še niso srečali z virusom, ki lahko okuži večino prebivalstva, ne glede na njihov cepilni status ali status prebolelosti.

Kaj se bo zgodilo v prihodnjem mesecu, je po Petrovčevih besedah nemogoče napovedati, pričakuje pa, da bo vrh petega vala epidemije dosežen v naslednjih tednih, ko bomo priča velikemu porastu okužb. Ob tem ni prepričan, da bi lahko na podlagi do sedaj znanega lahko ocenili, »da bo omikron nekaj, kar bo navaden prehlad«.

Po navedbah ministra deloma lahko pomirja, da vedno več raziskav kaže, da je potek bolezni pri različici omikron blažji. Skrbi pa ga, da slovenske bolnišnice vstopajo v val, ki ga povzroča različica omikron, močno obremenjene.

120 covidnih bolnikov na respiratorju

Danes zjutraj je bilo tako hospitaliziranih 542 covidnih bolnikov. Med 160, ki so jih zdravili na intenzivnih oddelkih, jih je bilo 120 na respiratorju, trije, stari 42, 48 in 58 let, so bili priključeni na zunajtelesni obtok. Na navadnih covidnih oddelkih so tudi štirje otroci in dve porodnici, še štiri pa so v enotah intenzivne terapije.

Od 27. decembra se je sicer število covidnih bolnikov v bolnišnicah znižalo za 46. Kapacitete tako tedensko prilagajajo in so ob postopnem upadanju epidemije doslej zaprli covidne oddelke v splošnih bolnišnicah Topolšica, Sežana in Trbovlje, pri čemer minister opozarja, da je treba poskrbeti tudi za druge bolnike.

Trenutno je zasedenost na navadnih covidnih oddelkih 79-odstotna, enote intenzivne terapije so zasedene v 83-odstotno. Minister opozarja, da je zasedenost enot intenzivne terapije ob vstopu v peti val še vedno visoka.

V četrtem valu pa je po njegovih navedbah slovensko zdravstvo pripravilo največ intenzivnih postelj na milijon prebivalcev, in sicer dvakrat toliko kot katerakoli druga evropska država.

Je pa ob tem Poklukar izpostavil, da Slovenija po smrtnosti glede na število okužb sodi med najboljše države na svetu, primerja se lahko s Švedsko in je pred marsikatero evropsko državo, denimo tudi Italijo in Nemčijo.

Omenil je tudi gospodarsko uspešnost in dodal, da moramo doseči samo še precepljenost. Po njegovih navedbah je sicer danes med covidnimi bolniki v intenzivnih enotah necepljenih 86 odstotkov, na navadnih oddelkih 78 odstotkov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice