Slika je simbolična.
Anonimnež (ni preverjeno)
Sre, 7.12.2022 14:05
Zimski obisk gora zaznamujejo nižje temperature, krajši dan in zaprte planinske koče, zaradi česar obisk gora v snežnih razmerah zahteva še veliko več previdnosti.

Sneg je letos že pobelil gore, ki s svojimi zasneženimi vrhovi kar vabijo, da se odtrgamo iz zavetja toplih hiš in podamo na nepozabno pohodniško avanturo. 

Vendar previdno! Že en korak v napačno smer, en močen sunek vetra, nenadna sprememba vremena ali zgolj samo ena zamujena ura so lahko hitro usodni.

Planinska zveza Slovenije si tudi letos ob mednarodnem dnevu gora želi poudariti odgovorno, postopno, spoštljivo in načrtno obiskovanje gora v zimskem času.

Na zahtevnejše ture le z usposobljenim vodnikom

Ravno zimski obiski zasneženih vrhov od planinca zahtevajo še posebaj skrbno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena ter predvsem ustrezno opremo ter pravilno znanje njene uporabe.

Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec ter inštruktor, poudarja, da so za obiskovanje gore potrebna posebna znanja in če nismo vešči rokovanja s tehničnimi pripomočki, kot sta cepin in dereze, da se v zasnežene gore, posebej na nekoliko zahtevnejše ture, podamo le skupaj s primerno usposobljenim vodnikom in nikakor sami. 

Kakšno opremo potrebujemo?

Za zimske obiske gora potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah.

Dodatno v zimskem času pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti.

Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo pa niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je večina planinskih koč zaprta - zaradi tega potrebujemo več tople brezalkoholne tekočine in hrane v nahrbtniku.

Cepin in dereze sodijo na vsako zimsko turo, četudi razmere na izhodišču kažejo drugače, saj se razmere z višino, smermi neba in časom spreminjajo.

Ko so na nogah dereze, sodi v roke cepin, palice pa pospravimo na nahrbtnik.

Dlani morajo biti obvezno pokrite z rokavicami, roke in telo pa pokriti z zaščitnimi oblačili. Cepin in dereze se pred uporabo na turi naučimo uporabljati!

Največ možnosti za preživetje po zasutju plaza je v prvih 15 minutah

Iz Planinske zveze Slovenije opozarjajo, da derezice niso primerna zamenjava za klasične 12-zobe dereze in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oziroma tam, kjer je teren strm. 

Obvezen del tehnične opreme vsakega planinca je prav tako plazovni trojček. Ta je sestavljen iz plazovne žolne, sonde in aluminijaste plazovne lopate.

»Ob uporabi plazovnega trojčka naj nam ne zraste samozavest, saj nas ne zavaruje pred plazovi, ampak nam ob primeru zasutja s snegom poveča možnosti hitrejše rešitve izpod snega in s tem možnost preživetja!

 Statistika preživetja je pri zasutju v plazu zgovorna - največ možnosti za preživetje imamo prvih 15 minut po zasutju,« je jasen Šerkezi.

Na Planinski zvezi Slovenije resno poudarjajo, da nam kljub uporabi primerne opreme ta nič ne koristi, če je ne znamo pravilno uporabljati. Še več, lahko je celo nevarna. 

Napotki, kako varno obiskati pravljično deželo

Gorski svet je prelep, omogoča nam številne aktivnosti in nas napolnjuje z energijo. Ob napačnem lotevanju, ob napačnih motivih ter ob lahkomiselnosti ali celo malomarnosti, je lahko naše početje tam zgoraj tudi nevarno.

Zato se pozimi v gore nikoli ne odpravljajmo sami. Predvsem pa nikoli ne pozabimo upoštevati deset glavnih pravil za varno osvajanje zasneženih vrhov.

• V gore se podajajte primerno opremljeni, opremo se naučite uporabljati.

• Že doma pa tudi pred turo na izhodišču preverite delovanje plazovne žolne, zamenjajte baterije in jo dosledno uporabljajte.

• Pred začetkom sezone vadite hojo z derezami, pravilno uporabo cepina in zaustavljanje s cepinom na pobočju z varnim iztekom.

• Izbirajte poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu.

• Pri načrtovanju ture upoštevajte kratek dan, na izlet, turo ali pohod se odpravite dovolj zgodaj.

• Preverite odprtost planinskih koč (večina visokogorskih in sredogorskih koč je zaprtih).

• Že več dni pred turo spremljajte vremenske razmere in napoved za območje, kamor se odpravljate.

• Upoštevajte podatke o snežnih razmerah - o višini in stanju snežne odeje ter o stopnji nevarnosti proženja snežnih plazov.

• Po obilnem sneženju ali otoplitvah še vsaj tri dni ne zahajajte v gore zaradi povečane nevarnosti proženja snežnih plazov.

• O svojih poteh in načrtih obvestite domače.

Starejše novice