Foto: Bobo.
STA
Čet, 26.10.2023 10:28
Koče v visokogorju so že zaprte, nižje ležeče pa kljub spremenljivi vremenski napovedi za čas jesenskih počitnic odprtih vrat pričakujejo obiskovalce.

Odprtost koč se spreminja, marsikje so odprte zgolj ob koncu tedna, so sporočili iz Planinske zveze Slovenije (PZS). To bo še posebej veljalo od novembra dalje, ko se zapirajo tudi nekatere višje ležeče koče, ki oktobra še vztrajajo ob koncih tedna.

Nekatere poti neprehodne

Od visokogorskih koč je na Kredarici zaradi stalne prisotnosti dežurnih vremenoslovcev ves čas možno dobiti zasilno oskrbo in prenočiti v neogrevanih sobah. Tudi Dom na Komni je odprt vsak dan, razen novembra in v prvi polovici decembra. Vsak dan v letu je odprt tudi Planinski dom Tamar, pot, do katerega pa je trenutno zaradi sredine ujme neprehodna.

Na Koroškem koče večinoma odprte tudi čez zimo

Ob lepih koncih tedna bo odprta Kamniška koča na Kamniškem sedlu, posebej pa v PZS pohodnike vabijo na Koroško, kjer bodo koče tudi v jesensko-zimskem času večinoma odprte. Obiskovalcem priporočajo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obiskom z večjo skupino predhodno napovedo. Tako bodo namreč lahko oskrbniki pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe in zadostno količino hrane.

Na PZS obiskovalce gora pozivajo k odgovornosti.

»V gorah je že marsikje zapadel prvi sneg, ki zahteva izkušnje in znanje uporabe pravilne opreme, torej derez, cepina in čelade. Odpadlo listje, ki pokriva mokre korenine in skale, je lahko razlog za zvine, zlome in padce s poškodbami glave in hrbtenice. Planinske koče zapirajo svoja vrata.

Določene poti so poškodovane po ujmah in zaradi burne erozije v gorah,« je zapisal strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Preverite vremensko napoved

Pohodnikom pred odhodom v gore svetuje, naj preverijo vremensko napoved in bodo pripravljeni na hitro spreminjajoče se vremenske razmere. Pohod velja začeti zgodaj zjutraj, vedno naj imajo pri roki planinski zemljevid, na pametnem telefonu pa naj uporabljajo le zanesljive aplikacije. »Priporočamo maPZS in LocusMap,« je zapisal Šerkezi. Izpostavil je še pomen ustreznih oblačil, obutve in opreme:

»Vzemite s seboj nahrbtnik z osnovno planinsko opremo, kot so prva pomoč, zemljevidi, naglavna svetilka, energijska hrana in brezalkoholni napitki.«

Vedno več tujih gostov

Letošnja poletna sezona v planinskih kočah je bila znova ena boljših, po številu nočitev celo rahlo presega lansko.

»Vse bolj se kaže trend povečevanja tujih gostov.,« je zapisal strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Najbolj se to občuti v kočah osrednjega dela Julijskih Alp, ki - tudi zaradi promocijskih aktivnosti - predstavlja največji magnet gorskega turizma v Sloveniji. Zaradi že občutne preobremenjenosti se mu zdi smiselna usmeritev promocije tudi na ostala gorska območja.

Poletje so hkrati močno zaznamovali neurja in poplave. Poškodb planinskih koč sicer ni bilo, so pa bili poškodovani dostopi in onemogočen obisk. Do danes so večji del poti pregledali in so normalno prehodne, nekatere pa so zaradi varnostnih razmer še vedno zaprte. Pregled zaprtih planinskih poti je dostopen na spletnih straneh PZS oz. v aplikaciji maPZS.

Starejše novice