Foto: Facebook Vrhnika
Nika Vajnhandl
Čet, 16.12.2021 07:41
Po 69 letih so porušili bazen na Vrhniki.

Prvega decembra se je začelo rušenje bazena na Vrhniki

Na njegovem mestu bo po novem osrednji prostor za druženje v novem športnem parku, nov bazen pa je predviden na območju telovadnice partizan in teniških igrišč.

Podiranje bazena bo predvidoma trajalo do konca meseca. 

»Dva delovna stroja sta najprej podrla teraso in njene podporne zidove, medtem pa je tretji s hidravličnim kladivom počasi, a vztrajno »glodal« debelo bazensko dno,« je Gašper Tominc zapisal za občinski časopis Vrhnike – Naš časopis.

Bazen odstopil mesto družinam in druženju

»Tu bo večja zelena površina z na novo zasajenimi drevesi, ki bodo dajala senco, med njimi pa bodo različni tematski otoki: od otroškega igrišča, do glasbenega paviljona, zunanjega fitnesa in odbojke na mivki. Seveda ne bo manjkalo pitnikov in klopic.

Tako naj bi prostor, ki je nekoč že bil mesto množičnega druženja, še naprej ohranjal ta namen,« pravi župan Daniel Cukjati, ki je bil na omenjenem bazenu eden zadnjih reševalcev iz vode. 

Po nedavno sprejetih prostorskih aktih je nov bazen, letno-zimski, načrtovan na območju Telovadnice Partizan in teniškega igrišča. 

Ko bodo podrli bazen, bodo na območju med tribunskim nasipom in sedaj že bivšim bazenom zgradili garderobni objekt. 

Sledila naj bi tudi izgradnja dodatne športne dvorane, ki bo sprostila zasedenost Telovadnice Partizan. »Šele ko bo ta slednja sproščena, se bomo lotili letno-zimskega bazena,« pravi župan.

Šest veder klora na dan

Po besedah tistih, ki so spregovorili za Naš časopis, so bazen začeli graditi še pred petdesetim letom, dokončan pa je bil 1952.

Dnevno se je s pritokom in odtokom vode zamenjalo premalo bazenske vode, da bi bila ta čista. Odsotnost filtrov se je kazala v bistrosti vode, ki se jo je želelo povrniti z izdatnim kloriranjem, tudi modra galica – po šest veder na dan. Navadno se ju je doziralo zvečer.

Glede čistosti vode so jo najslabše odnesli najgloblji deli bazena, kjer voda ni bila tako premešana kot v predelih z nižjo vodo. Otroci so plitki del bazena dobro prepljuskali, da je umazana voda počasi odtekala preko bazenskega robu v odtočni kanal, v globokem delu pa tega ni bilo. 

V Našem časopisu poročajo, da je na globokem delu bila med fanti navada, da so po umazanih ploščicah na dnu ali steni bazena pisali sporočila, ki so jih lahko prebrali samo tisti, ki so se upali ali zmogli potopiti. 

Bazen je v najboljših časih obiskalo tudi od 700 do 800 ljudi na dan.

Čigav bo bazen?

Bazen je bil olimpijski, dimenzije 50 krat 18 metrov. 

V naslednjih letih po izgradnji so okoli njega zgradili ploščad, zaradi česar je postal dostop lažji, ponašala pa se je tudi s prijetno funkcionalnostjo za poležavanje. 

V prvih letih je bilo kar nekaj zapletov, kdo neki bo njega upravljal. 

Športne organizacije so dvignile roke od njega, češ da ga ne morejo vzdrževati, nadejajo se, da ga prevzame krajevna skupnost, ta pa ni imela denarja. 

Na koncu je upravljanje z bazenom pristalo v rokah Športnega društva Partizan Vrhnika, ki je z njim opravljalo do vzpostavitve Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika. 

Večjih vzdrževalnih naložb v bazen ni bilo do leta 1985. 

To leto so na ploščadi okoli bazenskega roba položili asfalt, da je preprečil nadaljnje propadanje betonske plošče. Temeljito so prebarvali tudi notranjost – vedno so uporabljali odtenek »dural morska modra«. 

Večina del se je vršila preko društvenih prostovoljcev, tako tudi barvanje, ki ga je izvedla kar vrhniška mladina. V zameno so fantje prejeli celoletno karto. 

Takšne in podobne zgodbe so krive, da je rušenje bazena prizadelo tudi člana skupine Čuki.

Občinski proračun brez sredstev za bazen

Obisk bazena je konec devetdesetih let začel upadati, hkrati pa so se začele zviševati sanitarno-zdravstvene zahteve tovrstnih objektov. 

Objekt bi bil potreben temeljite obnove, inšpekcija pa je nehala gledati skozi prste in začela pisati kazni. 

Ob tehtanju smotrnosti obnove v senci slabega obiska, se je tehtnica odločitve na občini prevesila v korist zaprtju bazena

Po letu 2006 tako v občinskem proračunu ni bilo več denarja za obratovanje bazena, kar je pomenilo, da je po 54. letih zaprl svoja vrata. 

Naslednje desetletje in pol je bil poleti večkrat uporabljen kot prostor predvsem za kulturne in zabavne prireditve - kino, gledališča, koncerti, spodnje prostore pa so uporabljali športniki, deloma tudi kulturniki, preostali prostori pa so služili za skladišče Zavoda Ivana Cankarja.

Že leta 2009 so bil izveden natečaj ureditve Športnega parka in že tam so vse rešitve predvidele rušitev bazena in izgradnjo novega.

Starejše novice