Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 8.6.2023 16:00
Policijska uprava Ljubljana objavlja priporočila za ravnanje ob daljšem odhodu zdoma, ko lahko naš dom hitro postane tarča vlomilcev.

Kako se lahko med daljšo odsotnostjo od doma bolje zaščitimo pred morebitnim vlomom ali krajo? 

Četudi statistični podatki, ki smo jih prejeli od Policijske uprave Ljubljana, nakazujejo, da se število vlomov v poletnih mesecih v zadnjih petih letih ni povečalo, previdnost pri zavarovanju lastnega doma odhodu v tujino oziroma na dopust, ni odveč. 

Policijska uprava Ljubljana zato opozarja, naj smo med počitnicami pozorni na samozaščitno vedenje, kadar zapuščamo svoja domovanja. Kako jih ustrezno zaščititi?

Ukrepi za zaščito pred vlomi pred daljšo odsotnostjo, ki jih svetuje policija

Zaklenite vrata in zaprite okna.

Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih (da vam zaradi puščanja vode ali požara ne bo treba predčasno prekiniti dopusta).

Vklopite alarmno napravo.

Ključev ne puščajte na skritih mestih, kot so nabiralniki, predpražniki, lončki za rože in podobno.

Ne puščajte doma dragocenosti in denarja (med dopustom raje najemite sef).

Ne puščajte sporočil o svoji odsotnosti (na telefonskem odzivniku, listkih, spletnih omrežjih).

Poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma (naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik in dviguje rolete; vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči, odpovejte dostavo časopisov).

Doma parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne.

Orodja ali drugih priročnih sredstev ne puščajte v okolici hiše.

Vrednejše predmete umaknite z vidnih mest.

Sosedom povejte, kako ste dosegljivi.

Preglejte zavarovalne police in preverite, kako je s kritjem škode pri vlomu.

Zapišite si serijske številke vrednejših predmetov ali jih celo fotografirajte, po možnosti pa tudi označite (umetniške slike, nakit, tehnični predmeti in drugo).

Lansko leto je bilo po statističnih podatkih največ vlomov v stanovanja in hiše med poletnimi meseci julija. Vendar zgolj zaščita doma še ni zagotovilo za varnost, nepridipravi in tatovi so namreč na preži tudi drugje.

Ne tako brezskrben dopust: Tatvine na bazenih in plažah

Policija odsvetuje, da na plažo ali ob bazene nosite vredne predmete. Prav tako osebne lastnine nikdar ni priporočljivo puščati brez nadzora, tudi kadar smo na plaži in gremo v morje.

Kot so zapisali na policiji, je vsako leto na plažah veliko tatvin torb, denarnic, dokumentov, ključev, mobilnih telefonov, denarja in drugih predmetov, ki jih ljudje nosijo s sabo na kopanje. 

Zato tudi ob uživanju in sproščanju poskrbimo za osnovne samozaščitne ukrepe. 

Kaj storimo v primeru vloma

Če se vrnete domov in zaznate sledove vloma, nikar ne vstopajte, saj se lahko storilci še zadržujejo v objektu in ogrozijo vašo osebno varnost. Nemudoma pokličite policijo in prijavite tatvino, vlom v vozilo ali stanovanje. Pokličite 113 ali anonimno številko policije 080 1200.

Do prihoda policistov tudi ničesar ne prijemajte ali premikajte, saj s tem tvegate uničenje sledov.

Starejše novice