Turistična infrastruktura ob Savinji je skoraj popolnoma uničena (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Čet, 10.8.2023 14:04
Naravna katastrofa, ki je doletela Slovenijo, ni prizanesla niti turizmu. Zbrali smo destinacije, ki 'odpadejo'.

Razmere po neurju in poplavah v Sloveniji se počasi umirjajo. Najhujšo škodo sta utrpeli Koroška in Zgornja Savinjska dolina, kjer še naprej vse sile uperjajo v odpravo posledic – črpajo vodo iz poplavljenih objektov, zagotavljajo dostop do odrezanih naselij in zagotavljajo prevoznost cest.

Še vedno pa veliko nevarnost predstavljajo zemeljski plazovi.

Priložnost za podaljšan vikend

Ponedeljek, 14. avgusta, je bil razglašen za dan solidarnosti in bo dela prost dan. Dela prost dan bo tudi torek, ki mu sledi.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je že dal vedeti, da skoraj gotovo ne bo prostora za vse prostovoljce, ki bi v duhu solidarnosti želeli priskočiti na pomoč prizadetim območjem. 

Tudi zato bo dela prost dan marsikdo izkoristil za pobeg na lepše. A tudi tu posledice naravne nesreče terjajo precej prilagoditev.

Najprej bo treba, če vas vleče v hribe, črtati Zgornjo Savinjsko dolino, Koroško, dele Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja ter Kamniško-Bistriško območje. Nato preveriti prevoznost prometnih poti in odprtost planinskih poti ter planinskih koč.

Slovenska turistična organizacija kot primerne turistične destinacije našteva Ljubljano, Maribor, Obalo ter Kras, Postojnsko jamo, Julijske Alpe, Posočje, Bled (zaprta sta soteska Vintgar in Pokljuška soteska), Radovljico (zaprta je cesta do Drage in tamkajšnja koča ter pot do Poljške Planine, zaprta je tudi graščina Katzenstein), Kranjsko Goro (Krma in Kot sta zaprta), nastanitve Sava turizma, termalno panonsko Slovenijo, Pomurje (odsvetujejo kolesarske poti ob reki Muri), Terme Čatež, Thermano Laško (zaradi posledic poplav bazeni v obeh hotelih predvidoma do konca avgusta ne bodo obratovali) in Rimske terme, Kamnik (planinske poti in planinski domovi so iz kamniške smeri zaprti, je pa možen dostop do Menine planine, ne pa tudi do Velike planine s celotno dolino Kamniške Bistrice, doline Črne in Zdravilnega gaja Tunjice.

Dostopa ni tudi do Starega grada nad Kamnikom) in staro mestno jedro Škofje Loke (obisk Poljanske doline z Žirmi odsvetujejo, zaprta sta tudi dom na Lubniku in koča na Blegošu, in sicer do jutri).

DODATNO OBVESTILO: Iz Rimskih term so dodatno sporočili, da poslujejo nemoteno, vse poti, ki vodijo do njih, pa so varne in normalno prevozne.

Zaprta je tudi večina kampov v Zgornji Savinjski dolini, na relaciji med Mozirjem in Logarko dolino: Kamp Menina, Herbal Glamping Resort Ljubno (odprt je Forest glamping resort ob jezeru Blaguš, kamor preusmerjajo goste), Kamp Šmica in Kamp Park.

Odprta pa sta Forest camping Mozirje in Camp Velenje.

Starejše novice