FOTO: Bobo
Nika Vajnhandl
Čet, 13.5.2021 21:45
Na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje smo preverili, koliko delovnih mest v gostinstvu se je sprostilo od odprtja gostiln.

Od ponovnega odprtja gostiln se je sprostilo veliko delovnih mest v gostinstvu. Na Službi za analitiko Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje smo preverili, za kakšen porast prostih delovnih mest natančno gre.

Aprila v Sloveniji porast iskanja delavcev v gostinstvu

Prosta delovna mesta za natakarje, ki so jih delodajalci sporočili Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje v letu 2021, po mesecih:

Opazimo lahko, da je bilo januarja v Sloveniji prostih le 56 delovnih mest v gostinstvu, med tem, ko so delodajalci aprila iskali delavce v znatno večjem številu –  odprtih prostih mest je bilo 440. Tudi številki, ki kažeta prosta delovna mesta v gostinstvu februarja in marca, sta znatno manjši od številke aprila, ob odprtju gostinskih teras.

V prestolnici ne potrebujejo toliko natakarjev kot na obali

Prosta delovna mesta za natakarje, ki so jih delodajalci sporočili Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, v obdobju januar - april 2021 po območnih službah sporočili Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje:

Največ prostih delovnih mest za natakarja ali natakarico so razpisali na obali. Čeprav prestolnica Slovenije ne zaostaja veliko, je ta podatek morda le malce presenetljiv, saj je v Ljubljani vendarle več gostinskih ponudnikov kot na obali.

V Ljubljani so iskali v mesecu aprilu 119 natakarjev.

Najmanj natakarjev iščejo na območni službi Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje Trbovlje.

Kljub odprtim prostim mestom ostajajo brezposelni

Iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje za Ljubljanainfo povedo, da je bilo konec aprila letos v evidenci brezposelnih 1758 oseb z zaposlitvenim ciljem v poklicu natakar.

S trenutno odprtimi delovnimi mesti bi se lahko zaposlilo sedaj 911 brezposelnih oseb z zaposlitvenim ciljem v poklicu natakar.

Treba pa je poudariti, da je pri interpretaciji podatkov o prostih delovnih mestih treba upoštevati, da se podatki nanašajo izključno na prosta delovna mesta, ki so jih delodajalci sporočili Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje. Ta pa od leta 2013 dalje nima več pregleda nad vsemi prostimi delovnimi mesti.

Starejše novice