Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Tor, 15.3.2022 14:54
Oskrba s hrano deluje nemoteno, mirijo trgovci in Trgovinska zbornica Slovenije.

Na družbenem omrežju Twitter se v zadnjih dneh pojavljajo objave in fotografije, da na policah slovenskih trgovin primanjkuje moke.

Pri največjih slovenskih trgovcih smo preverili, kaj se dogaja. Tukaj so odgovori.

Tuš: Skrb o pomanjkanju živil je odveč

V podjetju Tuš so za uredništvo povedali, da trenutno zagotavljajo zadostne količine blaga, saj jih dnevno dobavljajo iz lastnega centralnega skladišča.

»Tudi če določen trenutek zmanjka kakšen izdelek na prodajni polici posamezne trgovine, bo naslednji dan zopet na voljo,« pojasnjujejo in opozarjajo, da je skrb o pomanjkanju določenih živil odveč.

Kot so povedali, za prihajajoče obdobje že prihajajo določene napovedi dviga cen posameznih izdelkov, vendar natančnih podatkov o spremembah cen za zdaj še ne morejo podati, saj se o cenah še pogajajo z dobavitelji.

Mercator: »Dobave so stabilne in varne«

Iz Mercatorja so sporočili, da v zadnjih dneh opažajo nekoliko večje povpraševanje po moki. Kot pojasnjujejo, je to lahko vir več vzrokov, zato poudarjajo, da za kupovanje na zalogo ni nobenega razloga.

»Mercator je v sodelovanju s svojimi strateškimi dobavitelji v Sloveniji, regiji in drugod zadostno založen z izdelki osnovnih živil in drugimi izdelki za dnevno rabo v gospodinjstvu. Dobave so stabilne in varne, ničesar ne primanjkuje,« pojasnjujejo in dodajajo: »Tudi cene skušamo zadrževati, kolikor je le možno, nespremenjene in kupcem nudimo številne ugodnosti in popuste.«

Hkrati pa v Mercatorju pozivajo tudi k racionalnemu obnašanju kupcev, saj kot pravijo »kupovanje na zalogo lahko ustvari trenutni vtis, da česa primanjkuje, kar pa ne drži. Zaloge v vsaki trgovini polnimo glede na potrebe, včasih kje morda ne utegnemo polic takoj založiti z novimi izdelki.«

Trgovine Jager: Zaloge se dnevno prilagajajo prodaji

Tudi iz trgovin Jager so sporočili, da so v zadnjih dneh opazili povečano povpraševanje kupcev po moki in olju.

Kot pojasnjujejo, zaloge dnevno prilagajajo prodaji. »Občasno pride do tega, da kakšne vrste moke zmanjka, na splošno pa je moke dovolj,« še dodajajo.

Glede podražitve moke pa odgovorjajo: »Vseskozi veliko delamo z lokalnimi mlinarji in načeloma nimamo težav z dobavami, je pa res, da mlinarji ne želijo več izvajati akcijskih aktivnosti, zato je večina mok sedaj po rednih cenah. Na splošno je opaziti povišanje cen mok, vendar odvisno od proizvajalca oziroma od blagovne znamke le tega.«

Hofer: Potrebe po ustvarjanju večjih zalog ni

V podjetju Hofer sporočajo, da opaznejših sprememb v nakupovalnih navadah kupcev niso zaznali.

»Nekoliko višje povpraševanje je sicer zaznati pri olju in moki, kar lahko delno pripisujemo tudi dejstvu, da se je v naših trgovinah minuli vikend pričela akcija zbiranja izdelkov za pomoč otrokom in družinam v stiski v Sloveniji in Ukrajini, ki jo organiziramo v sodelovanju s Slovensko Karitas in bo potekala še prihodnja dva vikenda,« še pojasnjujejo v Hoferju.

Kupce želijo pomiriti, saj ni potrebe po ustvarjanju večjih zalog moke, olja ali drugih živil. Kot razlagajo, pozorno spremljajo razmere na slovenskem in tujih trgih in se hitro prilagajajo morebitnim spremembam na trgu. 

Tudi cene poskušajo ohranjati enake, »do povišanj pa pride le v skrajnih primerih, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno,« še dodajajo.

Eurospin: Težave se pojavljajo pri dobavi

V Eurospinu opažajo, da se je v njihovih trgovinah v zadnjih dneh precej povečalo povpraševanje po moki in ostalih osnovnih živilih.

»Razlogov za nakup večjih količin je več, in sicer višanje cen, psihološki vidik, ki je povezan s trenutnimi razmerami v Ukrajini in kopičenjem zalog osnovnih živil pa tudi zbiranje hrane za humanitarno pomoč Ukrajini,« razlagajo v Eurospinu.

Kot pojasnjujejo, zaradi povečanega povpraševanja prihaja v njihovih trgovinah do problemov v dobavi, saj dobavitelji niso bili pripravljeni na tako povišanje dostave.

»Trudimo se, da bi te težave čim prej rešili in omogočili nemoteno dobavo vseh živil. Do sedaj pa še nismo dvigovali cen,« še pojasnjujejo.

Spar: »Dodatno smo razširili sodelovane z novim slovenskim dobaviteljem mok«

»Posledice vojne v Ukrajini so opazne tudi na trgu prehranskih proizvodov, pri čemer se najkonkretneje kažejo na trgu prehranskih rastlinskih olj in mok,« pojasnjujejo v Sparu.

Kot so povedali, zagotavljajo nemoteno dobavo vseh ključnih proizvodov. »V sodelovanju z našimi slovenskimi dobavitelji mok bodo dobave nemotene tudi v prihodnje. V ta namen smo še dodatno razširili sodelovanje z novim slovenskim dobaviteljem mok,« pojasnjujejo.

Čeprav se je zaradi povečanega povpraševanja v zadnjih dneh lahko zgodilo, da so bile police z moko bolj prazne kot običajno, pa v Sparu sporočajo, da njihov avtomatski sistema naročanja zazna pomanjkanje določenega produkta v posamezni poslovalnici, zato lahko police hitro napolnijo.

Kot pojasnjujejo, bomo zaradi situacije na trgu vsi deležniki primorani kupovati olja in moke v prihodnje po višjih cenah, o konkretni spremembi cen pa zaenkrat še ne morejo govoriti.

Lidl: zaloge so zadostne

Tudi iz podjetja Lidl so sporočili, da so opazili nekaj več povpraševanja po nekaterih izdelkih, »so pa kljub porastu zaloge zadostne in ni potrebe za skrb,« še pojasnjujejo in dodajajo: »V naše trgovine blago dostavljamo dnevno, zato je izdelek, v kolikor slučajno poide, kupcem kmalu ponovno na voljo.«

V Lidlu pojasnjujejo, da pomen oskrbe prebivalstva z živili jemljejo resno in z vso odgovornostjo, zato z dobavitelji skrbijo za nemoteno delovanje dobavne verige.

Potrošnike miri tudi Trgovinska zbornica Slovenije

Iz Trgovinske zbornice Slovenije so danes sporočili, da je hrane v Sloveniji dovolj, oskrbne verige pa delujejo nemoteno.

»Trgovci imajo zadostne zaloge živil. Dobave potekajo nemoteno, brez sprememb v primerjavi s prejšnjimi obdobji. Lahko se resnično zgodi, da je kakšna polica za krajši čas tudi prazna, ker je ni mogoče takoj ponovno zapolniti, a le za to, ker vsako blago potrebuje nekaj časa na poti od skladišča do police,« je v sporočilu za javnost poudarila predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah.

Potrošnikom sporočajo, da so lahko povsem mirni, saj je vsakršna skrb, da bi lahko v Sloveniji zmanjkalo živil in drugih osnovnih potrebščin, odveč.

Starejše novice