Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sob, 13.1.2024 13:42
Več bi ga morali uživati prav v teh prehodnih mesecih pri lajšanju različnih tegob, ki nas pestijo, tudi pri prebolevanju virusnih obolenj.

Med je eden od čebeljih pridelkov, ki ga čebele nabirajo s cvetov in nato predelajo s svojimi encimi.

Uživamo ga lahko kot prehransko dopolnilo pri uravnoteženi prehrani in zdravem načinu življenja, saj na nas deluje pozitivno. 

Z uživanjem medu krepimo naš organizem, v primeru, da smo zboleli, pa z njegovo pomočjo blažimo težave, saj deluje blagodejno.

Slika je simbolična.

Sestavlja ga 300 različnih kemičnih spojin

Med sestavlja bogata mešanica približno 300 različnih kemijskih spojin. 

Pestrost teh spojin je ključna za edinstvene senzorične lastnosti vsake vrste medu, ki se razlikujejo glede na barvo, vonj, okus in aromo. 

To pomeni, da vsak med, bodisi svetlo rumen akacijev med ali temen kostanjev med, nosi svoje značilnosti, kar ustvarja raznolikost in bogastvo v svetu čebelarstva.

Vsestransko uporaben

Med je vsestransko uporabno živilo, saj ga lahko uživamo na več načinov. 

Lahko ga jemo samostojno, tako da ga preprosto zajamemo s čajno žličko ali ga namažemo na kruh. Prav tako ga lahko kombiniramo z drugimi čebeljimi pridelki, kot so cvetni prah, propolis in matični mleček.

Uporabljamo ga kot dodatek k hrani, kjer deluje kot naravno sladilo pri pripravi različnih jedi, kot so omake, marinade, solate in pečenje mesa.

Odlično se ujema tudi z različnimi vrstami sira in kruha ter ga lahko vključimo v napitke, kot so čaj, smutiji, jogurti in koktajli. 

Slika je simbolična.

Slovenija s svojo raznoliko, pestro naravo kot tudi ugodnim podnebjem omogoča pridelavo različnih vrst medu.

S tako široko uporabnostjo je med cenjen tako doma kot tudi v tujini

Ali poznate vse vrste medu? 

Akacijev med

Je brezbarven do slamnato rumen med z blagodejnim okusom in vonjem. Zelo uporaben je za sladkanje pijač. 

Cvetlični med

Je značilne svetle barve in se hitro kristalizira. Ugoden je za tiste, ki imajo izčrpan organizem. 

Lipov med

Svetlo rumen do svetlo jantaren med, ki diši po lipovem cvetju in mentolu. Idealen je za lajšanje prehlada.

Kostanjev med

Rjavo jantarjev med z ostrim vonjem, ki vsebuje velike količine cvetnega prahu pravega kostanja. Blagodejno vpliva na organizem in pomirja.

Smrekov med

Rdečerjav med z nežnim vonjem po smoli in aromo sirupa smrekovih vršičkov in zeliščnih bombonov. Posebej je priporočljiv pri lajšanju kašlju in bronhitisu.

Gozdni med

Mešanica različnih vrst mane, z uravnoteženim okusom sladkega in kislega. Ugoden je pri vnetjih dihalnih poti in živčni napetosti.

Hojev med

Je temno sivorjave barve z zelenimi odtenki.  Ima značilno aromo po karameli in mleku v prahu. Bogat je z mineralnimi snovmi in zaradi svoje redkosti spada med posebne vrste medu. 

Starejše novice