Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 23.6.2022 20:35
Vlada danes dopolnila sklep o nastanitvi sirot iz Ukrajine, s katerim je med drugim zagotovila dodatne zaposlitve za osebje.

V Slovenijo je v začetku maja prišlo 20 sirot in otrok brez spremstva staršev, starih od enega do sedem let, iz Luganske sirotišnice št. 2.

V Slovenijo so prišli v spremstvu strokovnega osebja iz Ukrajine in njihovih lastnih otrok, nastanjeni pa so v naselju v Slavini in dijaškem domu Srednje gozdarske in lesne šole Postojna.

Dopolnjen sklep o nastanitvi otrok iz sirotišnice

Za sprejem in nastanitev sirot iz Ukrajine je vlada sredi aprila sprejela sklep o nastanitvi otrok iz sirotišnice iz Ukrajine in spremljevalnega osebja z lastniki otroki, ki pa ga je danes dopolnila z dodatnimi zaposlitvami ter nakupom prevoznega sredstva za prevoz teh otrok do različnih institucij in za izvajanje prostočasnih aktivnosti.

»Tekom izvajanja projekta se je izkazalo, da je osebja za delo z otroci premalo in da so potrebe za oskrbo otrok večje od predvidenih,« so po seji vlade sporočili iz urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov.

Vlada je danes sprejela tudi predlog sprememb sklepa o nastanitvi mladoletnikov brez spremstva in z njim zvišala strošek oskrbnega dne s sedanjih 19 evrov na 27,73 evra.

Ustrezna nastanitev za mladoletnike brez spremstva 

Po pojasnilih urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov, je vlada leta 2016 sprejela sklep, da se za mladoletnike brez spremstva, ki v Sloveniji prebivajo nezakonito ali imajo status prosilca za mednarodno zaščito ali status osebe z mednarodno zaščito, za obdobje od 1. avgusta 2016 do 31. julija 2017 zagotavlja ustrezna nastanitev v javnih dijaških domovih, in sicer v Dijaškem domu Postojna in Dijaškem domu Nova Gorica.

Projekt se vsako leto podaljšuje v Dijaškem domu Postojna.

Strošek oskrbnega dne je vse od leta 2016 ostajal enak in se ni spreminjal, spreminjali pa so se stroški prehrane, higienskih pripomočkov, ogrevanje, elektrike in vode, so še pojasnili na uradu.

Starejše novice