Slika je simbolična (Foto: Jure Banfi).
Ljubljanainfo
Sre, 12.6.2024 15:20
Četrtkovo in petkovo jutro bosta sveži. A že po petku sledi otoplitev. Se bodo temperature povzpele krepko nad 30 stopinj Celzija?

Včeraj čez dan in ponoči je največ dežja padlo v severozahodni Sloveniji. Padavine so sedaj oslabele in marsikje ponehale, a kot pravijo vremenoslovci, ne za dolgo. 

Čez dan se bodo pojavljale krajevne plohe, predvsem na Primorskem bodo možne tudi nevihte. »Največ padavin ponovno pričakujemo na severozahodu, v vzhodnih krajih pa bo krajevnih ploh razmeroma malo,« napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje. 

Najvišje dnevne temperature bodo danes od 14 do 19, na Primorskem okoli 23 stopinj Celzija. 

Pripravite se na hladno četrtkovo jutro

Kot pojasnjujejo, nas bo jutri prešla višinska dolina s hladno fronto.

Ponoči se bodo padavine na severozahodu okrepile. Predvsem na Goriškem bodo možne tudi nevihte. Padavine se bodo jutri čez dan širile proti jugovzhodu. Ozračje bo nestabilno, pojavljale se bodo nevihte. 

Večja verjetnost za nastanek neviht bo v južnem delu Primorske in Notranjske, kjer se bo pri tleh še zadrževal topel zrak.

Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 12, na Primorskem do 15, najvišje dnevne od 13 do 19, na Primorskem okoli 22 stopinj Celzija. 

Kot pravijo vremenoslovci, bo dnevna povprečna temperatura po nižinah v notranjosti danes in jutri večinoma od 12 do 15 stopinj Celzija, kar je okoli 10 stopinj manj, kot smo izmerili ob koncu tedna. Dolgoletna povprečna temperatura za sredino junija je okoli 19 stopinj Celzija. 

Ob ohladitvi bo v visokogorju snežilo, nad nadmorsko višino okoli 2500 metrov lahko zapade okoli 20 centimetrov snega. Proti večeru se bo vreme umirjalo, od severozahoda se bo jasnilo.

Vir: ARSO

Še bolj sveže bo petkovo jutro

V petek zjutraj bo temperatura bo v večjem delu države od 7 do 12, v alpskih dolinah in v mraziščih pa le od 1 do 5 stopinj Celzija.

Dodajajo, da so bistveno bolj izrazite ohladitve v juniju včasih: »10. junija 1974 je bilo ob 14. uri v večjem delu Slovenije pod 10 stopinj Celzija, V Ratečah je bilo le dve stopinji Celzija, naslednje jutro pa je celo snežilo. Snežilo je tudi na Vojskem, Jezerskem in v Bohinju.«

V petek bo po svežem in ponekod meglenem jutru čez dan večinoma sončno in spet topleje.

Od petka naprej sledi otoplitev, v začetku prihodnjega tedna bo znova vroče.

Nas naslednji teden čaka prvi letošnji vročinski val?

Vremenoslovci portala Neurje.si napovedujejo, da nas po petku lahko čaka očitna otoplitev. 

Vir: Neurje.si

»Na fotografiji je lepo vidna advekcija vročega afriškega zraka, kot posledica višinskega jedra nad Iberskim polotokom. Če se ta napoved in pozicioniranost zračnih mas uresniči, lahko pričakujemo temperature krepko nad 30 stopinj Celzija. V delih Madžarske in Srbije bi lahko zabeležili tudi 40 stopinj Celzija,« pojasnjujejo. 

Dodajajo, da je do tedaj še relativno daleč, tako da se lahko karte še malenkost spremenijo.

Starejše novice