Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Tor, 27.12.2022 07:00
Silvestrovo je pred vrati in mize bodo spet polno obložene. Na krožnikih se bo znašlo marsikatero živilo, ki zdravju ni najbolj prijazno.

Ker je december mesec, ko se družimo z družino in prijatelji ter v tem času poskrbimo, da so mize polne najrazličnejših dobrot - mesa, mesnih izdelkov, sladkega peciva, potic in tort, ob tem dostkrat pozabimo, da vse kar pojemo, vpliva tudi na naše počutje in zdravje.

Sicer tako kot ne bo koristilo, če le kakšen dan v letu uživamo zelo zdravo hrano, tako tudi ne bo nič narobe, če se kak dan pregrešimo.

Lahko pa si nakopljemo težave, če se prenajedamo in izbiramo pretežno zdravju nekoristne jedi vsak dan med prazniki, kar začne neugodno vplivati na počutje, razpoloženje in storilnost, poslabša se naš  imunski sistem in nenazadnje tudi zdravje.

Pojavijo se lahko tudi kratkotrajne prebavne težave - npr. napenjanje, zaprtje ali zgaga, ki pa ponavadi minejo brez zapletov.

Zato je pomembno, da se med prazniki vzdržimo prenajedanja in skušamo vsak obilnejši praznični obrok uravnotežiti z ostalimi dnevnimi obroki, ki so lahko bolj skromni in z več zelenjave in sadja.

Prehranske težave

Če pride do kratkotrajnih prebavnih motenj pomaga, da spijemo kozarec vode, ki smo ji dodali žlico limoninega soka, saj ta običajno spodbudi delovanje prebavnih encimov.

Prebavo lahko tudi olajšamo tudi z ječmenovo in riževo juho, v primeru zaprtosti pa pomagajo obroki, bogati s prehransko vlaknino in telesna dejavnost.

Pri hrani v teh dneh ostanimo zmerni, upoštevajmo priporočila o uravnoteženi prehrani, popijmo dovolj tekočine, priporočljiva sta voda in nesladkan čaj. Alkohola pa čim manj, tem bolje. Najbolj zdrava odločitev je nič alkohola.

 Dajmo priložnost bolj zdravim jedem

Tradicionalne praznične jedi, ki jih pripravimo po recepturah naših babic, sicer res težko spremenimo v povsem »zdrave izbire«. Če recimo pečemo peciva ali potico, bodimo zmerni pri dodajanju maščob in sladkorja.   

Vsaj del sladkorja nadomestimo z dodatkom cimeta in drugimi za ta čas značilnimi dišavnicami.

Z vključitvijo različne kaše ter izdelkov iz polnovrednih žit v obroke, ki so prav tako vir zaščitnih snovi, poskrbimo za energijsko in hranilno uravnotežen obrok. S tem dosežemo tudi hitrejši in daljši občutek sitosti. 

Prehrana in naše čustveno razpoloženje

Zaradi decembrskega veselega vzdušja ali osamljenosti se mnogi odzovejo s pretiranim veseljem ali pa pretirano zaskrbljenostjo in občutkom tesnobe, kar lahko vpliva na naše čustveno razpoloženje.

Lahko bomo veliko razmišljali o hrani, se prenajedali, čeprav dejansko ne bomo lačni. 

Raziskave kažejo, da lahko nestrokovno hujšanje, enolična prehrana ali modne diete celo škodijo zdravju. Zato praznike preživimo s čim več zdrave prehrane in dnevne rekreacije, da kasnejše diete ne bodo potrebne. 

Ker na naš imunski sistem ne moremo povsem vplivati, je še toliko bolj pomembno, da ga ustrezno podpremo z zdravim življenjskim slogom.

Ne pozabite: bistveno je, da v hrani uživamo brez slabe vesti, ne smemo pa ob tem povsem pozabiti, da vse, kar pojemo, vpliva na naše počutje in zdravje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice