Ustvarjeno dne
Pet, 12.2.2021 13:00
DARS ima v leto 2021 ambiciozne načrte, čakajo jih številni projekti.

Kot pravijo na DARS-u, bodo vse napore usmerili v uspešno nadaljevanje gradnje druge cevi karavanškega predora in tretje razvojne osi.

Nadaljevali pa bodo tudi s pripravami na uvedbo tretjega voznega pasu od Domžal in Vrhnike proti Ljubljani, z gradbenimi projekti na Obali in postopki za širitev odseka Koseze–Kozarje na zahodni ljubljanski obvoznici v šestpasovnico ter povečanjem nadzora na avtocestnem omrežju s pomočjo ustanovitve avtocestne policije.

Poleg tega pa v letu 2021 načrtujejo tudi začetek gradnje ceste Markovci–Gorišnica–Ormož, če bo pridobljeno pravnomočno gradbeno dovoljenje, ter izgradnjo novega priključka na Leskoškovo cesto in rekonstrukcijo priključka na Letališko cesto, oba na severni ljubljanski obvoznici.

Načrtujejo nadaljevanje postopkov uvedbe tretjega voznega pasu, kjer bi ob pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj za odsek Domžale–Ljubljana s prvimi deli lahko začeli že konec leta 2021. Hkrati pa bo potekalo tudi pridobivanje dovoljenj za odsek Vrhnika–Ljubljana.

Nadaljevali bodo tudi s pripravami na bertoške in serminska vpadnica na Obali. Priprave na gradnjo potekajo tudi za širitev v šestpasovnico odseka Koseze–Kozarje na zahodni ljubljanski obvoznici (v teku je izdelava projektne dokumentacije, pridobivanje okoljevarstveno soglasje in zemljišč, v pripravi je vloga za izdajo gradbenega dovoljenja).

V letu 2021 se bodo izvajale tudi aktivnosti prostorskega načrtovanja in prostorskega umeščanja oziroma priprave državnih prostorskih načrtov, in sicer za avtocesto Postojna–Jelšane, za hitro cesto Koper–Dragonja, za državni cesti Slovenj Gradec–Dravograd in Otiški vrh–Holmec, za povezovalno cesto Podgora–Letuš (sestavni del odseka Šentrupert–Velenje), za glavno cesto Ptuj–Markovci, za avtocestni priključek Kranj sever, za plato Karavanke (strateški mejni prehod) in za prehod za divjad (ekodukt na primorski avtocesti).

Večje obnove v letu 2021:

 • obnova vzhodne cevi predora Golovec na ljubljanskem avtocestnem obroču,
 • izgradnja novega nadhoda in rekonstrukcija priključnih ramp z nadvozom na priključku Ljubljana Ind. cona Moste (na odseku BTC–Letališka cesta na vzhodni ljubljanski obvoznici),
 • pričetek rekonstrukcije priključka Leskoškove ceste v polni priključek (na odseku Zadobrova–Šmartinska na severni ljubljanski obvoznici),
 • obnova vozišča na območju rondoja Tomačevo na severni ljubljanski obvoznici (če ne bo sovpadalo s sanacijo predora Golovec),
 • preureditev izvoznih krakov na priključku Ljubljana zahod (Vič) na južni ljubljanski obvoznici,
 • obnova vozišča na območju nasipa Vogršček na odseku vipavske hitre ceste Selo–Vogrsko,
 • preplastitev vozišča na delih odseka primorske avtoceste Gabrk–Sežana vzhod–Sežana zahod ter na priključku Sežana vzhod,
 • preplastitev vozišča na delih odseka primorske avtoceste Kozina–Črni Kal–Srmin,
 • obnova vozišča in objektov na delih odsekov pomurske avtoceste Sv. Jurij ob Ščavnici–Vučja Vas–Murska Sobota,
 • preplastitev vozišča na delih odsekov dolenjske avtoceste Drnovo–Brežice in Brežice–Obrežje,
 • sanacija viadukta Kresnice na odseku štajerske avtoceste med Pesnico n Šentiljem,
 • zamenjava dilatacij na osmih premostitvenih objektih na avtocestnem križu,
 • sanacija opornega zida na odseku štajerske avtoceste Pesnica–Dragučova.
Vir: DARS

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice