Foto: Bobo
STA
Pon, 14.11.2022 15:07
Loterijska igra Loto praznuje 60 let obstoja. V tem času je Loto proizvedel 62 milijonarjev, le enkrat pa se je zgodilo, da dobitnik ni prevzel izjemno visokega zneska.

V zadnjih 10 letih je Loterija Slovenije s prirejanjem igre Loto za delovanje invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij zbrala več kot 109 milijonov evrov.

Loterija Slovenije igro Loto prireja od leta 1962. Žrebanja so v času nekdanje skupne države potekala v Beogradu, pod okriljem Jugoslovanske radiotelevizije. Od osamosvojitve naprej pa Loterija Slovenije skrbi za samostojno prirejanje igre Loto.

Od leta 2006 potekajo žrebanja Lota dvakrat tedensko, ob sredah in nedeljah, so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili v Loteriji Slovenije.

»V 60 letih nobeno žrebanje ni odpadlo, od vsega začetka so bila z nestrpnostjo pričakovani del programa Televizije Slovenije. Žrebanja dobitnih številk so bila od nekdaj javna, njihov potek pa natančno predpisan,« so zapisali.

Loto je v šestih desetletjih ustvaril 62 milijonarjev, enkrat samkrat pa se je zgodilo, da dobitnik ni prevzel izjemno visokega zneska.

»20. julija 2014 je igralec listek vplačal na prodajnem mestu Pošte Slovenije na Tacenski ulici 133 v Ljubljani in pravilno napovedal kombinacijo številk za Lotka 6, vrednega 1,3 milijone evrov.

Po štirih mesecih neuspešnega iskanja nesojenega milijonarja, ki so ga na prošnjo Loterije Slovenije v svojih oddajah iskali tudi številni slovenski mediji, je Loterija neprevzeti dobitek vrnila nazaj v igro oziroma v sklad za Sedmico, ki se je tako povečal s 300.000 na 1,6 milijona evrov,« so spomnili v Loteriji Slovenija.

Humanitarna nota

Loto je skozi zgodovino z velikimi in manjšimi dobitki razveselil tudi na stotine tisočev vseh tistih, ki igrajo za lastno zabavo, zelo pogosto pa tudi z namenom zbiranja sredstev za invalidske, humanitarne in športne organizacije.

Igralci so v samo desetih letih prirejanja igre Loto prejeli 27,5 milijona različnih dobitkov Loto v skupni vrednosti 306,5 milijona evrov.

Po podatkih Loterije Slovenija so v tem času z igro Loto zbrali več kot 109 milijonov evrov sredstev za delovanje invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij.

Proračun države se je na račun te igre v desetletju okrepil za skoraj 52 milijonov evrov, slovenske občine pa so prek davka od izplačanih dobitkov prejele 23 milijonov evrov.

Dobitki v vrednosti 300 evrov ali več so namreč skladno z zakonom o davku na dobitke pri klasičnih igrah na srečo obdavčeni s 15-odstotnim davkom, ki ga prejme občina stalnega prebivališča dobitnika.

Igre Loto se po navedbah loterije udeležuje približno 950.000 oz. 55 odstotkov polnoletnih Slovencev.

Približno polovica igralcev v igri sodeluje z naključno izbranimi številkami.

Druga polovica pa pogosto vplača številke v 1., 2. ali 3. stolpcu, sledijo večkratniki določenih števil ter različna zaporedja (npr. 1, 2, 3, 4, 5, 6 in 7 ipd.), ob tem ugotavljajo na Loteriji Slovenija.

Starejše novice