Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ustvarjeno dne
Sre, 18.1.2023 14:00
V skupini Zdravstvo.si so pripravili primerjalno analizo opredeljenih oseb pri družinskih zdravnikih na dan 31. decembra 2022.

Primerjalna analiza naj bi po besedah Zdravstva.si razkrivala to, kar potrjujejo dostopni javni zdravstveni sistemi v Evropski uniji.

»Z objavo želimo preusmeriti pozornost od kreatorjev in apologetov državnega zdravstva, k prikazu dejstev, ki bodo slovenskim državljanom omogočila pravočasno in dostopno javno zdravstvo,« so zapisali.

Kaj pravi analiza?

Iz podane analize razberemo, da so zasebni izvajalci - svobodni zdravniki družinskem medicine temelj dostopnega javnega zdravstva in da imajo zdravniki družinske medicine zaposleni v zdravstvenih domovih zaradi posledic slabega upravljanja in organizacije v državnem zdravstvu manj opredeljenih oseb kot zasebniki s koncesijo.

Iz analize je tudi razvidno, da Slovenci plačujemo dvakrat več državnem zdravstvu kot ostali bolniki v Evropski uniji.

Prvič iz obveznega in dopolnilnega zavarovanja. Ker številni ne pridejo do zdravnika, plačajo še dodatno zavarovanja za hiter dostop do zdravnika v zasebnem zdravstvu. 

Vir: Zdravstvo.si

Čakalne dobe se merijo v letih

Iz prikazane analize je razvidno, da so čakalne dobe za posamezne posege so v zdravstvenih sistemih v povprečju gibljejo do treh mesecev.

V Sloveniji se čakalne dobe za posamezne posege merijo v letih.

Pri predstavljeni primerjavi zdravstva v Evropski uniji in Sloveniji vidimo, da bolniki v trenutni ureditvi nima možnosti svobodne izbire zdravnika in ne morejo uveljavljati povrnitve stroškov pri katerem koli zdravniku v Sloveniji.

Bolniki nimajo enakih možnosti zdravljenja in zdravniki ne morejo prosto izbirati obliko svojega delovanja.

Pri sami ureditvi slovenskega zdravstva napram evropskemu je prikazano, da je v Sloveniji v središču izvajalec, ki dobi denar za opravljanje javnih zdravstvenih storitev. Ker javno zdravstvo v Sloveniji ne morejo izvajati vsi izvajalci, so bolniki zaradi nedostopnosti primorani zdravljenje opraviti v zasebnem zdravstvu.

Vir: Zdravstvo.si
Vir: Zdravstvo.si
Vir: Zdravstvo.si
Vir: Zdravstvo.si

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice