Rebeka Sivka
Čet, 1.7.2021 07:01
Potrošniške organizacije so preizkusile številne izdelke za odrasle, ki obljubljajo visoko stopnjo zaščite pred soncem. Kaj so ugotovile?

Ne glede na to, kje boste preživeli poletje, je zaščita pred sončnimi žarki obvezna.

Potrošniške organizacije so letos ponovno preizkusile številne izdelke za odrasle, ki obljubljajo visoko stopnjo zaščite pred soncem.

Izbirate lahko med dobrimi izdelki za malo denarja, a med njimi so razlike: največje so v učinkovitosti vlaženja.

Negativno presenečenje testiranja so tokrat izdelki v obliki pršila. Zveza potrošnikov Slovenije je že prejšnja leta na praktičnem delu testa ugotavljala, da je njihova največja težava neenakomerna porazdelitev, zato jih je treba za učinkovito zaščito na kožo nanesti dvakrat.

A tokrat se težave niso pokazale le pri uporabi, ampak tudi v laboratoriju. Pri meritvah učinkovitosti zaščite pred UVB-žarki in pri preverjanju ustreznega razmerja med UVB- in UVA-zaščito.

Razmerje mora biti najmanj 3 : 1, kar pomeni, da mora biti pri izdelku z označenim zaščitnim faktorjem 30 zaščita UVB najmanj 30, UVA pa najmanj deset.  

Ali sončne kreme pospešujejo staranje?

Izdelki za zaščito pred soncem so lahko tudi okoljski in zdravstveni problem.

Raziskovalci s pariške univerze Sorbona so lani ugotovili, da se v kozmetičnih izdelkih, ki vsebujejo octocrylene, pri višjih temperaturah začne sproščati benzophenone, ki škoduje zdravju in pospešuje staranje.

V raziskavo je bilo vključenih premajhno število izdelkov, da bi to lahko z gotovostjo dokazali. A kot poudarja Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije, potrošnikom svetujejo, da če se želijo izogniti izdelkom, ki vsebujejo octocrylene, naj izberejo izdelek brez tega filtra.

Ta podatek bodo potrošniki našli na INCI seznamu. Nekateri proizvajalci dejstvo, da v izdelku ni te kemikalije, posebej izpostavijo na embalaži.

Starejše novice