Ljubljanainfo
Čet, 2.12.2021 12:29
V Sloveniji letno za rakom prostate, ki je najpogostejši rak moških, umre okoli 400 bolnikov, število bolnikov pa pri tem vsako leto bolj narašča, tudi na območju Ljubljane. Preverili smo, koliko je teh primerov in kakšna je najboljša preventiva.

Mesec november, ki je bil razglašen za movember, je namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate in mod.

Movember je mednarodno gibanje, katerega namen je javnost ozaveščati o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Gibanje se je leta 2003 začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki združuje več kot pet milijonov ljudi. Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime.

Ozaveščanje o tej bolezni je po besedah Franca Hočevarja, predsednika Društva urologov Slovenije, še posebej pomembno, saj se moški večinoma izogibajo obisku pri zdravniku.

»Moški se popolnoma neprimerno obnašamo, ko je treba preveriti, ali je naše zdravstveno stanje v dobri formi ali ne. Ko gre za urološke težave, pa so še bolj občutljivi, saj gre za intimne zadeve, tu so še vedno zelo močni predsodki,« poudarja Hočevar.

Rak prostate, najpogostejši rak pri moških

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi pri nas. To je pretežno bolezen starejših moških, in ker v prihodnje pričakujemo nadaljnje staranje prebivalstva, bo tudi obolevnost za rakom prostate najbrž še naraščala, razlagajo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.

»Rak prostate je postal pri moških v razvitih deželah in tudi pri nas najpogostejši rak, saj se je v zadnjem desetletju njegovo število več kot podvojilo. To je posledica aktivnega iskanja raka prostate pri moških z določanjem označevalca PSA (prostata specifični antigen) v krvi, s katerim se odkrije vse več majhnih, na prostato omejenih rakov,« poudarjajo v v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.

To je eden najpogostejših rakov pri moških po petdesetem letu. Po napovedih svetovne zdravstvene organizacije naj bi vsak šesti moški zbolel za rakom prostate. Tudi pri nas je bolezen v porastu. Po podatkih 

Najpomembnejša dejavnika tveganja za obolevanje za rakom prostate sta družinska obremenjenost in starost. Ker nanju ne moremo vplivati, ni možnosti primarnega preprečevanja. Pri tem se lahko moški zaščitijo z različnimi dejavniki, kot so hrana, ki vsebuje malo živalskih maščob, prav tako naj bi imela zaščitno vlogo tudi telesna aktivnost.

Kateri so najpogostejši siptomi raka prostate?

Simptomi, ki so najpogosteje povezani z zgodnjim rakom prostate, so pogosto uriniranje, zlasti ponoči, slaboten ali prekinjen tok urina, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem in krvav seč. Večina teh simptomov ni lastna samo raku prostate.

Enaki simptomi se lahko pojavijo pri moških, ki imajo nerakave bolezni, kot je na primer benigna hipertrofija prostate. 

V primeru, da se je rak razširil iz prostate v sosednje ali oddaljene organe, se zgoraj opisanim simptomom lahko pridružijo še bolečine v presredku, motnje pri odvajanju blata in motnje ejakulacije, bolečine v kosteh ter splošna oslabelost z izgubo telesne teže.

Rak mod najpogosteje prizadene mlade moške

Rak mod je najpogostejši rak pri mladih moških. Nastane z nenadzorovano rastjo rakavo spremenjenih celic oziroma predhodnic spermijev ali semenčic, ki so moške spolne zarodne celice. 

Najpogosteje vznikne v samih modih, v približno petih odstotkih pa tudi zunaj mod, in sicer v možganih, medpljučju in v trebuhu v področju vzdolž hrbtenice. Rak mod sodi med redke, zelo dobro obvladljive rake, poudarjajo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije.

»Rak mod je prvenstveno bolezen mladih odraslih moških, čeprav posebno obliko raka mod poznamo tudi pri otrocih. Najpogosteje se pojavlja pri moških v starosti od 18 do 35 let. Seminomski tip raka mod se nekoliko pogosteje ponovno pojavlja tudi v starosti od 45 do 55 let. Zbolevanje za rakom mod se povečuje v razvitem svetu in tudi pri nas,« razlagajo v omenjenem društvu.

Za nastanek raka mod je ključnega pomena dogajanje v času zgodnjega razvoja moškega zarodka, to je v obdobju oblikovanja mod in celic, iz katerih se kasneje izoblikujejo zarodne celice oziroma spermiji. 

Kateri moški so bolj ogroženi?

Gre za moške z nespuščenimi modi ob rojstvu, z motnjami plodnosti, z manjšim volumnom mod, z nepravilnostmi v razvoju zunanjega dela sečil, v drugem modu po predhodno že ozdravljenem raku enega moda.

Rak mod se pogosteje pojavlja tudi pri moških sorodnikih bolnikov, ki imajo raka mod ali so ga v preteklosti preboleli.

Samopregledovanje mod

Da bi dosegli čim večjo stopnjo ozdravljivosti bolnikov z rakom mod in ob tem povzročili čim manj kroničnih zapletov zdravljenja, je bistvenega pomena odkrivanje zgodnjih oblik bolezni.

Redno samopregledovanje mod je pri tej nalogi ključnega pomena. 

»Gre za enostavno, hitro in učinkovito metodo, ki naj jo vsak moški po petnajstem letu starosti redno izvaja,« poudarjajo v Društvo onkoloških bolnikov Slovenije.

Moda je priporočljivo pretipati enkrat mesečno, najboljše med kopeljo ali po njej, ko je mošnja mehka in voljna. »Otip naj bo nežen, ker močnejši pritisk povzroča bolečine. Vsako modo je potrebno pregledati posebej. Z obema rokama primete mošnjo in z nežnim otipom poiščete modo,« razlagajo v omenjenem društvu. 

Najprej je tako potrebno pretipati nadmodek, ki se tipa kot mehka, nekoliko vozličasta vrvica nad modom in ob njem. Sledi pregled semenovoda, ki izhaja iz nadmodka in poteka za modom v sečnico. Čuti se kot trda, gladka cevka.

»Nato pregledate še modo. Zdravo modo je ovalne oblike, elastičnega otipa, gladko. Včasih se na površini otipa kot proso velika zatrdlina, kar pa ni sumljivo,« še dodajajo v društvu.

Rak mod se najpogosteje pokaže kot zatrdlina v modu, lahko pa tudi kot sprememba strukture moda. Modo običajno postane bolj trdo, lahko se v celoti poveča ali pa tudi zmanjša. Te spremembe običajno niso boleče, ni pa to absolutno pravilo.

Poleg občutka napetosti, teže in neugodja se v modu lahko pojavi tudi bolečina, ki seva proti dimljam in medeničnemu dnu.

Število primerov raka prostate narašča tudi v Ljubljani

V Sloveniji letno odkrijemo okoli 1600 rakov na prostati, kar je nekoliko nad evropskim povprečjem. Številka letno zraste za okoli dva odstotka, po drugi strani pa smrtnost pada za odstotek ali dva, kar pomeni, da bo število bolnikov vse večje. Trenutno je teh okoli 15.000. 

Da število primerov omenjenih oblik raka v Sloveniji narašča, kažejo tudi podatki Registra raka Republike Slovenije, ki zbira in letno objavlja podatke o incidenci, prevalenci in preživetju bolnikov z rakom.

Zadnji dostopni podatki so na voljo za obdobje od leta 1961 do leta 2018. Tako, če si ogledamo podatke le za Ljubljano, lahko vidimo, da je število primerov raka prostate na območju upravne enote Ljubljana začelo intenzivno naraščati po letu 1994. Tako, če smo leta 1994 potrdili 46 primerov raka prostate na območju Ljubljane, pa smo dve leti kasneje potrdili kar 41 primerov več, in sicer 87.

Tako smo v Ljubljani leta 2000 potrdili že 102 primera raka prostate letno, leta 2010 258 primerov, zadnji dostopni podatki za leto 2018 pa kažejo, da smo v Ljubljani potrdili 272 primerov. 

Na drugi strani je število primerov raka mod precej manjše, pri čemer smo največ primerov, in sicer 37 primerov, potrdili leta 2017. Na drugi strani je bilo v Ljubljani leta 2018 odkritih 16 primerov. 

Starejše novice