FOTO: Mladi za podnebno pravičnost
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 12.5.2021 14:29
Mladi za podnebno pravičnost, so v okviru akcije 'Pozidane reke' fotografirali več kot 100 tabel, ki označujejo reke po Sloveniji, na njih pa nalepili napis 'pozidana'. S tem opozarjajo na nedopustne posege v okolje, ki jih dopušča zakon o vodah.

20. aprila se je začelo zbiranje podpisov za referendum o zakonu o vodah. Pobudniki referenduma opozarjajo, da zakon o vodah ogroža kakovost pitne vode v Sloveniji. Mladi za podnebno pravičnost so z akcijo 'Pozidane reke' opozorili na sporni 37. člen.

Ta po oceni pobudnikov referenduma širi možnost posegov na vodna priobalna zemljišča.

Tovrstni posegi v okolje so po mnenju pobudnikov referenduma nedopustni

»Ker nam je mladim mar za vodo in za našo prihodnost, smo z akcijo želeli opozoriti na nevarnost pozidave priobalnih območij v primeru sprejetja novele zakona o vodah in ljudi še enkrat pozvati, naj oddajo svoj podpis podpore referendumu za pitno vodo, ter glasujejo tudi na samem referendumu, ko bo do njega prišlo,«  so zapisali v društvu Mladi za podnebno pravičnost.

Ne želijo pozidanih potokov

Maša Cvetežar iz Mladih za podnebno pravičnost pojasnjuje, da imajo zelo jasno sporočilo in cilj: »Ne želimo si pozidanih potokov. Zavračamo hotelske in trgovske objekte čisto pri rečnih bregovih. Nasprotujemo parkiriščem, garažam in bencinskim črpalkam tik ob obali. Nočemo reklamnih panojev, cistern s plinom ali nafto in bungalovov ob ali celo na vodi.«

»Mnenja smo, da je nenadzorovana pozidava, kot jo dovoljuje 37. člen zakon o vodah, škodljiva in nevarna. Zato se borimo, zato smo tu,« je dodala.

Zakaj je 37. člen zakona sporen? 

S posegom v 37. člen zakona se po oceni vlade oži možnost posegov na vodna priobalna zemljišča, po mnenju pobudnikov referenduma pa širi. Do sedaj je zakon dovoljeval le izjeme za gradnjo na priobalnem območju.

Te izjeme je lahko določala le vlada in je od leta 2008 dovolila samo 18 teh izjem, pojasnjujejo v društvu Mladi za podnebno pravičnost. S spremenjenim zakonom izjem ne bo več določala vlada, pač pa bo gradnjo na priobalnih območjih dovoljevala direkcija za vode.

»Direkcija je kadrovsko in finančno podhranjena, tako kot pristojna inšpekcija, ki bi lahko dobro nadzorovala posege v prioblani pas. Zato ta zakon iz le 18 izjem vodi v več tisoč izjem, več deset tisoč enostavnih objektov na do sedaj še ne degradiranih območjih v naravi,« razlaga Maša Cvetežar. 

Zbranih že okoli 30 tisoč podpisov

Trenutno je zbranih okrog 30.000 podpisov, potrebujejo jih še okoli 10 000. V samo 35 dneh morajo namreč zbrati 40.000 podpisov. Podpisovanje se konča 24. maja.

Državljani lahko svoje overovljene podpise oddajo na upravni enoti, elektronsko pa jih lahko prispevajo z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim potrdilom. 

»Referendum za pitno vodo je pomemben korak k boljši prihodnosti za vse, ne le za peščico, ki si to lahko privošči,« je povedala Cvetežarova: »Je bitka, ki je ne smemo izgubiti.«

FOTO: Mladi za podnebno pravičnost
FOTO: Mladi za podnebno pravičnost
FOTO: Mladi za podnebno pravičnost

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice