Foto: Slovenske železnice
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 28.5.2021 06:48
Z novimi modernimi dvonadstropnimi električnimi vlaki se boste lahko vozili od decembra dalje.

Ta teden je v Slovenijo prispel prvi dvonadstropni električni potniški vlak Stadler KISS, ki je prvi od desetih tovrstnih vlakov, ki bodo decembra že zapeljali prve potnike.

S tem vlakom lahko v treh vagonih potuje 569 potnikov, od tega 292 sede in 277 stoje. Številne uporabnike bo zagotovo razveselilo dejstvo, da so ti vlaki opremljeni z 220V vtičnicami, Wi-Fi brezžičnim dostopom do interneta in avtomatsko klimatsko napravo, so sporočili iz Slovenskih železnic.

Vsa vrata so opremljena z izvlečnimi stopnicami, kar omogoča enostavnejši vstop in izstop tudi za gibalno ovirane osebe.

Foto: Slovenske železnice

Del teh vlakov je tudi prostor za prevoz koles, prostorni toaletni prostori in velika panoramska okna.

Prvi potniki na dvonadstropne električne vlake decembra

Deset novih modernih vlakov bo prve potnike zapeljalo decembra. Vozili bodo po vseh elektrificiranih progah, in sicer: Dobova – Ljubljana, Ljubljana – Jesenice, Zidani Most – Šentilj, Pragersko – Hodoš, Ljubljana – Sežana, Divača – Koper, Pivka – Ilirska Bistrica.

Hitrost, ki jo lahko ti vlaki dosežejo, je 160 kilometrov na uro.

Julija v promet vključenih 11 enonadstropnih električnih vlakov

Z 11 enonadstropnimi električnimi vlaki modela FLIRT se boste lahko zapeljali že julija. 

Gre za vlake, ki bodo vključeni predvsem v prometne konice v primestnem prometu in tam, kjer zaradi infrastrukture ne bo mogoče uvajanje dodatnih vlakov. »Vlaki bodo omogočali povezljivost z Avstrijo in Hrvaško,« so zapisali pri Slovenskih železnicah.

Do konca leta 2022 obljubljenih 52 novih vlakov

Po slovenskih tirih naj bi do konca prihodnjega leta zapeljalo skupno 52 novih vlakov. Od tega 21 enonadstropnih in 10 dvonadstropnih električnih vlakov in 21 enonadstropnih dizelskih vlakov.

»Vezano na nove vlake bomo v prihodnjih letih povečali pogostost regionalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov z večjo zmogljivostjo,« so sporočili iz Slovenskih železnic. 

V prihodnosti se z namenom izboljšanja železniške infrastrukture in uporabniške izkušnje potnikov obeta tudi celovita prenova prodajnega sistema vozovnic, razvoj omrežja »Parkiraj in se pelji« in nova parkirna mesta za kolesarje.

Foto: Slovenske železnice
Foto: Slovenske železnice
Foto: Slovenske železnice
Foto: Slovenske železnice

Starejše novice