STA
Sre, 23.2.2022 07:39
Po tem, ko je vlada konec prejšnjega tedna sprostila nekatere ukrepe, med drugim skorajšnjo odpravo pogoja PCT, pa bi se lahko podobno zgodilo tudi z maskami v šolah.

Vlada je pri zadnjem sproščanju epidemičnih ukrepov poleg predlogov zdravstvene stroke upoštevala tudi širše družbene vidike, predvsem pandmesko izčrpanost in enostavnost implementacije ukrepov po skoraj dveh letih borbe z virusom, je dejal minister Janez Poklukar.

Ob tem vlada po besedah zdravstvenega ministra vztraja pri tem, da kljub sproščanju ukrepov zaščitijo predvsem najbolj ranljive, zato tako v zdravstvu kot v sociali še vedno ostaja pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Vlada je namreč na sobotni seji precej sprostila ukrepe, med drugim od ponedeljka razen v zdravstvu, socialnem varstvu in zaporih izpolnjevanje pogoja PCT ni več potrebno. V šolah je odpravljeno samotestiranje, ostajajo pa obvezne maske. Te so še naprej obvezne tudi pri gibanju v zaprtih javnih prostorih.

Tako sedaj napoveduje tudi razmislek o zaščitnih maskah v šoli.

»Gotovo eden prvih ukrepov, če ne prvi, ki mu bomo sledili«

»Spremljamo, kaj se bo v naslednjih dneh dogodilo, vezano na spremenjene ukrepe, ki bodo lahko za seboj potegnili takšno ali drugačno gibanje okuženih. Spremljamo spremembe tako v bolnišnicah kot tudi število okuženih,« je poudaril Poklukar.

Verjame, da lahko na podlagi tega v naslednjih dneh, verjetno proti koncu počitnic, razmišljajo tudi o tem, ali so maske v prvi triadi in v šolah potrebne.

»Če bo situacija vztrajala na tej poti kot trenutno, bo to gotovo eden prvih ukrepov, če ne prvi, ki mu bomo sledili, če bo to podprla tudi stroka,« je napovedal.

Starejše novice