Slika je simbolična.
Mariborinfo
Ned, 21.4.2024 11:29
Boste med prvomajskimi prazniki in poletnimi počitnicami potovali v tujino? Pravočasno preverite, ali imate ustrezen in veljaven dokument. Če je veljavnost že ali bo kmalu potekla, pravočasno vložite vlogo za izdajo novega.

Ministrstvo za notranje zadeve je opozorilo na nekatere stvari, ki jih je smiselno upoštevati pred in med bivanjem v tujini. Pri tem so posebej izpostavili preverjanje veljavnosti osebnih dokumentov in kaj storiti v primeru izgube ali kraje dokumentov. 

Bo veljavnost dokumenta kmalu potekla? Pravočasno vložite vlogo za izdajo novega

Čakalna doba za izdajo nove potne listine ali osebne izkaznice je v povprečju teden dni. 

Čakalna doba pa se lahko podaljša še zlasti, ker upravne enote, izdelovalec potnih listin in osebnih izkaznic Cetis in Pošta Slovenije med prazniki ne poslujejo. Prav tako je zaradi počitnikovanj v tujini pričakovati večje število vlog za izdajo osebnih dokumentov.

Do konca leta 2024 bo potekla veljavnost nekaj manj kot 38.000 potnim listom in nekaj manj kot 96.000 osebnim izkaznicam, in sicer največ junija in julija.

Vlogo vložite vsaj deset dni pred potovanjem

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice lahko vložite na kateri koli upravni enoti. Na ministrstvu priporočajo, da vlogo za izdajo novega dokumenta vložite vsaj 10 dni pred dnem potovanja.

Državljani, ki se znajdejo v stiski in potrebujejo osebno izkaznico ali potni list hitreje, lahko prosijo za prednostno ali nujno izdelavo dokumentov. To pomeni, da sta potni list in osebna izkaznica izdelana in odpremljena na pošto v roku enega delovnega dne. 

Vendar takšna izdelava za državljana pomeni tudi dodatne stroške, saj je ob vlogi treba plačati dvojno upravno takso.

Foto: Bobo

Otrokom veljavnost dokumentov poteče hitreje

Staršem posebej priporočajo, da so pozorni na veljavnost listin otrok, saj te potečejo v krajšem času kot njihovi dokumenti. 

Otroku do dopolnjenega tretjega leta starosti se izdata potni list oziroma osebna izkaznica z veljavnostjo treh let, otroku od tretjega do 18. leta starosti pa z veljavnostjo petih let. 

Otrok, ki potuje v tujino, potrebuje za prehod meje svoj potni list oziroma osebno izkaznico.

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice za otroka vloži njegov starš oziroma zakoniti zastopnik na kateri koli upravni enoti. K vlogi za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice je treba predložiti v uničenje star dokument (če ga je otrok imel) in fotografijo otroka oziroma ustrezno potrdilo fotografa o izdelani e-fotografiji. 

Otrok, ki je starejši od osem let in se praviloma že zna podpisati, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge. Ob izdaji potnega lista oziroma osebne izkaznice po dopolnjenem 12. letu starosti se otroku odvzame tudi dva prstna odtisa.

Starejše novice