Poplavljen avtomobil (vir: AMZS).
Ljubljanainfo
Pet, 25.8.2023 19:00
To so nasveti, kako naj se kupci rabljenih vozil zavarujejo pred tveganjem nakupa v poplavah zalitega avtomobila.

Kako naj se kupci rabljenih vozil zavarujejo pred tveganjem nakupa v poplavah zalitega avtomobila in na kaj naj bodo pozorni tisti, ki so ostali brez avta in iščejo hitro nizkocenovno rešitev za svojo osebno mobilnost? Pri Avto moto zvezi Slovenije so pripravili odgovore na ta vprašanja.

Vodna ujma, ki je v začetku avgusta prizadela Slovenijo, je poplavila tudi veliko vozil. Škoda je v številnih primerih nepopravljiva, nekateri poplavljeni avtomobili pa bodo vseeno dobili novega kupca, zato naj bodo kupci pri nakupu rabljenega avtomobila še dodatno previdni.

Najpomembnejše je, da rabljen avto pred nakupom pregleda izkušen mehanik, ki bo poplavljenost avtomobila in druga tveganja zelo hitro ugotovil.

Očitni znaki zalitega avtomobila so rjav prah ali zasušen mulj na težko dostopnih kotičkih ter vonj, značilen za avte, ki so bili prepojeni z umazano vodo

»Strokoven pregled rabljenega avtomobila pred nakupom je že sicer zelo priporočljiv, saj se na trgu rabljenih avtomobilov še vedno pojavljajo številne skrite napake in manipulacije, nedavne poplave, ki so zalile tudi veliko vozil, pa so razlog več, da izbran avto pred nakupom prepustite izostrenemu očesu izkušenega mehanika«, pravi vodja Avto moto zveze Slovenije servisne dejavnosti Jurij Kočar.

Kako pa je s popravilom? Kočar pojasni, da je pri večini avtomobilov, ki jih je voda zalila nad višino sedeža, popravilo nesmiselno in neekonomično: »Če bi želeli popraviti vse poškodovane dele, bi morali popolnoma zamenjati električno napeljavo, avto dobesedno razstaviti, očistiti, posušiti in nato ponovno sestaviti.«

Če voda avta ni zalila nad višino sedeža, je treba čim prej odklopiti akumulator.  Naslednji korak je, da avtovleka avto odpelje do preverjene servisne delavnice, kjer bodo razstavili vodi izpostavljene dele in preverili, katere komponente je voda poškodovala.

Starejše novice