Foto: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 22.1.2022 13:55
Ptičja gripa je zajela predvsem vzhodni del Slovenije, ob tem pa se poraja vprašanje - se lahko prenese tudi na človeka?

Ptičja gripa je razširjena po skorajda celotnem Podravju, prvi primer pa se je pojavil pri domači perutnini. Tega so zabeležili 27. decembra lanskega leta. Sledilo je še več primerov. 

Do danes imamo že 39 potrjenih primerov ptičje gripe. Največ je bilo obolelih labodov grbavcev, kar 36. Obolela je tudi ena raca mlakarica, en rečni galeb in en rumenonogi galeb, prav tega so našli na ptujskem območju. 

Je nevarna tudi za ljudi? 

Nacionalni inštitut za javno zdravje smo povprašali, ali se moramo ptičje gripe bati tudi ljudje. Pojasnila inštituta so, da virus aviarne influence oziroma ptičje gripe, ne predstavlja resne nevarnosti za ljudi. 

Doslej je bila okužba človeka dokazana pri sedmih osebah ob izbruhu v Rusiji, nihče od okuženih pa ni zbolel, prav tako ni zbolel nihče od tistih, ki so bili v stiku z okuženimi. 

Pa jajca ali meso okužene perutnine? 

Kaj pa, če bi pojedli jajca ali meso okužene perutnine? Pri tem inštitut opozuarja, da so za prehrano ljudi primerne le zdrave živali in jajca zdravih rej. Če bi torej na kateri farmi izbruhnila ptičja gripa, bi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin prepovedala prodajo sumljive perutnine in jajc. 

Ob tem inštitut opozarja tudi, da je treba perutninsko meso zmeraj dobro prepeči. 

Naleteli ste na mrtvo ptico - kaj zdaj? 

Med sprehodom ste zagledali mrtvo ptico. Kako naprej?

Najpomembnejše pravilo je, da se je ne dotikamo, je ne pobiramo ali kakorkoli z njo rokujemo. 

Pokličete lahko kar na 112 in poveste, kje ste ptico našli. Pristojni bodo nato ptico odstranili na varen način. Pomembno je, da pristojne o poginuli ptici obvestimo. To velja predvsem pri stiku z vodnimi pticami ali ujedami. 

Če naletimo na poginule vrabce ali druge manjše ptice pevke pa jih lahko odstranimo na varen način. Na roke si nadenemo plastične ali gumijaste rokavice, če jih nimamo, pa lahko tudi plastično vrečko. Ptico poberemo in jo odvržemo v smeti vred z plastično vrečko ali rokavicami. 

Po tem si moramo roke temeljito umiti z milom in vodo. 

Mrtve ptice ste se že dotikali - kaj zdaj? 

Če ste se brez zaščite že dotikali mrtve ptice ali njenih izločkov, ni verjetno, da boste močno škodovali svojemu telesu. 

Pri tem je pa treba poudariti, da bi lahko bila mrtva ptica okužena z drugim virusom influence, ki pa bi se lahko prenesla na človeka. Tovrstnega virusa v Evropi nimamo, a skrb ni odveč. 

Po tesnem stiku morate še deset dni opazovati svoje telo. Pozorni morate biti predvsem na vnetja očesnih veznic, slabo počutje, vročino ali razne znake prehlada ali kašlja. Pri tem morate poklicati svojega zdravnika. 

A težava je še ena. Kljub temu da je zelo malo verjetno, da človek oboli za ptičjo gripo, pa je človek gotovo prenašalec. Gripo lahko prenesete na oblačilih, rokah, obutvi in tako okužite tudi perutninsko rejo. 

Starejše novice