Foto: Robert Klančar
Nika Vajnhandl
Sob, 22.1.2022 13:30
Ob ponovnem koncu tedna gorski reševalci opozarjajo na nevarnost zdrsa v gorah. V namen opozorila je gorski reševalni pripravnik, zapisal vtise z reševanja v prejšnjem tednu.

Spet je pred nami konec tedna. Gorski reševalci opozarjajo, da se bodo zaradi mraza in vetra poledenele površine povečale in bo tudi ta konec tedna velika nevarnost zdrsa.

Apelirajo na vse, da si izbirate glede na vaše izkušnje in fizično pripravljenost sebi primerne ture in ste skrajno previdni!

Reševali so 15 ur

Še vedno pod vtisi preteklega tragičnega vikenda so v branje ponudili zgodbo s 15. urnega reševanja pod Komno Gorske reševane službe Bohinj

»Čeprav smo reševalci vajeni vsega hudega, nismo iz kamna. Nesreče, se posebej tragične, se nas dotaknejo,« so zapisali na Facebooku, kjer so delili zapis gorskega reševalca pripravnika.

Gorski reševalec pripravnik opisuje akcijo prejšnjega tedna, ko so iskali gornika, ki sta zdrsila 180 metrov daleč.

Iskanje z dronom

Opisuje, da so ju iskali z dronom in da ju dolgo niso izsledili. Nato so preko drona le videli eno osebo, h kateri se je spustil reševalec, ki je videl, da oseba ni preživela. Sledil je dvig ponesrečenca.

Nato so iskali še drugega ponesrečenca, a avtor zapisa pravi, da so se baterije na dronu izpraznile. Kljub temu, niso obupali – »kljub mrazu, snegu, temi, ki reševanje naredi še zahtevnejše«.

A iskanje je bilo brez uspeha, zato so si, po njegovih besedah, privoščili nekaj ur spanca.

Ko se je naredil dan, so bile baterije na dronu polne in kmalu so izsledili drugo osebo: »Odneslo ga je še veliko dlje.«

Naredili so načrt kako do njega, tisti, ki pa so do osebe priplezali, pa so sporočili, da žal tudi njemu ne morejo več pomagati. 

»Ponesrečenca se namesti v aki, nato pa sledi spust okoli 300 metrov daleč po strmem plazišču,« opisuje, kako so ga pripeljali iz lokacije, ki mu je vzela življenje.

»Naredili smo vse, kar je v naši moči«

»Tišina, grenkoba pri srcu, solze v očeh, težko je, ko izrekaš sožalje svojcem. Naredili smo vse, kar je v naši moči, sodelovali smo zelo uigrano, četudi smo bili iz različnih društev. Žal je bil konec tak, kot si ga nikoli ne želimo.

Utrujeni in s težkim srcem smo se po več kot 15 urah vrnili nazaj k svojim domačim,« je zapisal pripravnik.

Starejše novice