Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 10.8.2021 15:30
Nova zakonodaja, ki ureja področje električnih skirojev, je bila pravkar sprejeta. Preverite, kaj prinaša.

Zveza potrošnikov Slovenije je zbrala nekaj ključnih dejstev, ki jih je dobro poznati, preden se podate v nakup ali izposojo električnega skiroja. 

Električni skiro je hitra in priročna rešitev za premagovanje krajših razdalj, na njem se ne spotimo kot na navadnem skiroju ali kolesu. To področje je bilo pri nas dolgo neurejeno in vse do zdaj se uradno z njim v Sloveniji sploh nismo smeli voziti. Nova zakonodaja, ki je to področje uredila, velja od 11. avgusta 2021.

Kljub temu si ga je marsikdo že pred tem kupil ali pa si ga vsaj izposodil, denimo na počitnicah. Z mobilnimi aplikacijami je to res hitro in preprosto, vendar ne smemo pozabiti preveriti pogojev in omejitev uporabe e-skiroja, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

V zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o pravilih cestnega prometa so za udeležbo e-skirojev v cestnem prometu med drugim določena naslednja pravila uporabe:

  1. Vožnja z njimi je dovoljena po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni ali niso prevozne, je dovoljena vožnja ob desnem robu smernega vozišča v naselju, a le v naseljih z omejitvijo hitrosti vožnje do 50 kilometrov na uro.
  2. Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti je obvezen sprednji žaromet z belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijska svetilka z rdečo svetlobo. Poleg tega mora biti na zadnji strani nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumen ali oranžen bočni odsevnik.
  3. Določena je tudi smiselna uporaba pravil, ki veljajo za kolesarje, kar med drugim pomeni obvezno uporabo čelade do dopolnjenega 18. leta starosti.
  4. Med vožnjo je prepovedano voditi, vleči ali potiskati druga vozila, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati druge osebe, prevažati predmete, ki ovirajo voznika pri vožnji.
  5. E-skiro oziroma lahko motorno vozilo mora biti parkiran tako, da ne ovira prometa.
  6. Uporaba lahkih motornih vozil, pri katerih konstrukcijsko določena hitrost presega 25 kilometrov na uro ali so širša od 80 centimetrov, lahkih motornih vozil brez krmila in miniaturnih motornih vozil, v cestnem prometu ni dovoljena.

E-skiroji so nedvomno tudi eden od korakov v smer zelene mobilnosti v mestih, zmanjšanja prometne gneče in izpustov.

S svojo hitrostjo in izjemno tihim premikanjem pa lahko hitro postanejo nevarnost za druge udeležence v prometu, saj so težje zaznavni in zaradi majhne površine silhuete tudi slabo vidni.

Poleg tega e-skiro onemogoča hitro in učinkovito zaviranje ob večji hitrosti, saj postane nestabilen. Majhna kolesa »občutijo« vsako neravnino na vozni površini (razpoke, dvignjeni deli) in oviro, zato je nevarnost padca večja.

Starejše novice