Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ustvarjeno dne
Čet, 12.1.2023 09:08
V Sežani naj bi se v šoli zgodila vrsta incidentov.

Le nekaj dni po nasilnem dogodku v osnovni šoli Šmarje pri Kopru, iz policijske uprave Koper poročajo o treh novih primerih medvrstniškega nasilja na tamkajšnjih osnovnih šolah. 

Po poročanju POP TV je v osnovni šoli Srečka Kosovela v Sežani šestošolec, ki naj bi bil deležen zbadljivk in napadanja na družbenih omrežjih, v ponedeljek prišel z nožem, vendar ga ni uporabil.

Delavnice prepoznavanja in izražanja čustev

V luči čedalje bolj pogostih primerov medvrstniškega nasilja so na na šoli v Šmarjah v svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Istre pripravili predavanja in delavnice, ki so namenjene učencem. 

»Izgubil se je občutek varnosti. Tožili so, da jih je strah in da si ne upajo ven, da so jezni in žalostni. Zato smo se odločili, da intervencijsko vstopimo v to šolo in opravimo delavnice najprej prepoznavanja in izražanja čustev. Sledi ponovno uravnavanje čustev, spet želimo vzpostaviti občutek varnosti,« je povedala direktorica centra Vesna Starman.

Nasilje se nadaljuje tudi po zaprtju šol

Na porast primerov nasilja na šolah kažejo tudi podatki koprske policijske uprave. Lani so obravnavali za skoraj 40 odstotkov več primerov kot v predlanskem obdobju.

Zaradi velikega porast primerov nasilja, ki ga opažajo tudi po obdobju zaprtja šol bodo v prihodnjih dneh  pripravili podobne delavnice tudi za starše in učitelje.

»Hitreje vzkipijo, niso strpni, niso pripravljeni poslušati nekoga drugega, zaznavamo tudi 'bullying' – ustrahovanje. Šole nas zelo pogosto pokličejo, in sicer zaradi nasilja, depresije, anksioznosti. Zelo veliko je otrok, ki ne želijo več v šolo, kar pomeni, da so vsi v stiski, tudi starši, kar pomeni, da moramo delati celostno, tudi s starši,« je še povedala Starman.

Na policijo se lahko zaradi medvrstniškega nasilja obrnejo oškodovanci ali priče, tako sošolci ali odrasle osebe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice