Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 14.9.2020 20:04
Sindikat delavcev trgovine Slovenije je pred tretjo obravnavo predlagane spremembe zakona o trgovini pripravil peticijo za zaprtje trgovin ob nedeljah in začel z zbiranjem podpisom med zaposlenimi.

21. septembra bo potekala redna seja državnega zbora, ko bodo poslanci opravili tretje branje predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o trgovini in odločali o zaprtju trgovin ob nedeljah.

V luči obravnave v državnem zboru je Sindikat delavcev trgovine Slovenije pripravil peticijo in že pričel z zbiranjem podpisov med delavkami in delavci v dejavnosti trgovine v podporo zaprtja trgovin ob nedeljah.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije tako nadaljuje s prizadevanji za sprejem predloga zakona, katerega cilj je dolgoročno in zakonsko zaprtje trgovin ob nedeljah v obliki, kakršna je bila dogovorjena na seji odbora državnega zbora za gospodarstvo.

Če zakon ne bo sprejet, bodo z aktivnostmi nadaljevali

»Sindikat delavcev trgovine Slovenije je na poziv Vlade Republike Slovenije kot socialni partner skušal z delodajalci v minulih mesecih poiskati ustrezno rešitev, a so bile prejete ponudbe za delavce in delavke v trgovini nesprejemljive«, poudarja Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije. 

»S podpisi zahtevamo od poslank in poslancev, da upoštevajo voljo delavstva, torej tistih, ki jih ta zakon najbolj zadeva. Obenem tudi sporočamo, da bomo v primeru, da zakon ne bo sprejet v takšni obliki, nadaljevali z aktivnostmi, dokler trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo zaprte,« dodaja Rožič.

Pri tem dodaja, da se ne bodo ustavili pri omenjenih prizadevanjih, saj zraven prostih nedelj in praznikov zahtevajo tudi višje plače, manjše obremenitve obstoječih delavcev v posameznih poslovalnicah in večje število zaposlenih pri posameznem trgovskem podjetju.

»Prizadevamo si za spremembe, ki bodo v dobrobit zaposlenih – članov Sindikata delavcev trgovine Slovenije, s ciljem, da bo v prihodnje pomemben delavec in ne le dobiček,« zaključuje Rožič.

Zakaj peticija?

S peticijo želijo v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije opolnomočiti tiste, ki jih nedeljsko delo v trgovinah najbolj zadeva. Delavci in delavke imajo tako možnost, da neposredno izrazijo podporo in se priključijo prizadevanjem, da se trgovine ob nedeljah zaprejo.

»To pa je istočasno tudi priložnost, da se izpostavijo (pre)nizke plače zaposlenih v trgovini, ki so izpostavljeni velikim obremenitvam in ki v posameznih poslovalnicah pogosto delajo v premajhnih, okrnjenih kolektivih. Z obstoječim kadrom ni možno planirati in izvajati delovnega časa v okviru 40 ur tedensko,« poudarjajo številni delavci in delavke v slovenskih trgovinah po navedbah Sindikata delavcev trgovine Slovenije.

Pri tem zaključujejo, da skupaj zmoremo doseči spremembe in udejanjiti referendumsko voljo ljudstva, ki so jo Slovenci izkazali že leta 2003, ko so glasovali za zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih.

Starejše novice