Slika je simbolična.
Selma Špendl
Čet, 12.1.2023 18:00
Ameriški tehnološki velikan Meta v Sloveniji v sodelovanju s policijo uvaja sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok.

Meta sistem, pod okrilje katerega sodita družbeni omrežji Facebook in Instagram v sodelovanju s policijo v Slovenijo prinaša sistem za pridobivanje informacij AMBER.

Če je otrok pogrešan in ima skupnost dovolj informacij, da lahko pomaga pri iskanju otroka, Meta razpošlje opozorilo AMBER ljudem na ciljnih območjih iskanja, ko je bil otrok nazadnje viden.

Vsaka minuta šteje

Kot so sporočili s podjetja Meta, se zavedajo, da vsaka minuta šteje, zato si bodo prizadevali, da opozorilo čim prej prejmejo uporabniki na določenem območju iskanja.

Opozorila bodo vsebovala podrobne informacije in fotografijo otroka. Uporabniki se bodo na opozorilo lahko vrnili in poiskali podrobnosti, ki so jih morda spregledali, in, kar je pomembno, opozorilo delili s prijatelji.

»Ko je otrok pogrešan, je najdragocenejša stvar, ki jo lahko naredimo, da informacije čim prej posredujemo javnosti. Upamo, da bomo s posredovanjem pravih informacij pravim ljudem ob pravem času prek opozoril Amber družinam čim hitreje pomagali najti pogrešane otroke,« so v sporočilu za javnost povzeli besede direktorice za zaupanje in varnost družbe Meta Emily Vacher.

Slovenija je varna država vendar pa je lahko še bolj učinkovita

Po besedah vodje oddelka za krvne in seksualne delikte, ki sodi pod upravo kriminalistične policije, Damjana Mikliča je Slovenija zelo varna država, a kljub temu v policiji vedno iščejo nova orodja, s katerimi so lahko bolj učinkoviti.

»Eno izmed takih orodij je tudi sistem opozarjanja oziroma hitrega odziva na izginotje otroka. Z njim želimo obvestiti javnost o pogrešanju otroka in pozvati, da vsi po svojih zmožnostih pomagajo pri iskanju,« je ob tem še povedal Miklič.

Slovenija je 30. država, v kateri Meta uvaja to funkcijo

Ker so možnosti za najdbo pogrešanega otroka so večje, če ga išče več ljudi - zlasti v prvih 24-ih urah je cilj aplikacije pomagati, da ta opozorila prejmejo ljudje, ki so lahko v največjo pomoč, in jih spodbuditi, da širijo informacije tako, da uradni plakat o pogrešanem otroku delijo s svojimi prijatelji.

Vacher je še dejala, da ekipi Meta ohranjanje varne skupnosti pomeni vse.

»Slovenija je 30. država, v kateri Meta uvaja to funkcijo. Ponosni smo, da lahko v sodelovanju s slovensko Policijo omogočimo, da je sistem AMBER Alert na voljo slovenski skupnosti in da bo tako v pomoč otrokom in njihovim družinam,« je dodala Vacher.

Starejše novice