Slike je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Sre, 27.9.2023 10:52
Slovenija vedno bolj zaostruje mejne nadzore.

Po neuradnih informacijah 24ur.com Slovenija, po vzoru Italije, zaradi nezakonitih migracij zaostruje mejne nadzore. 

V začetku leta se je po vstopu Hrvaške v schengen močno povečalo število migrantov, ki v Slovenijo pridejo po tako imenovani zahodnobalkanski poti, tudi preko Bosne in Hercegovine. 

Slovenska policija je od začetka leta do konca avgusta obravnavala 36.137 nezakonitih prehodov meje med Slovenijo in Hrvaško. V istem obdobju lanskega leta so obravnavali 13.601 nedovoljen vstop, poroča 24ur.com.

Sicer se število nezakonitih prehodov meje krepi po vsej Evropi. Avstrija v tem okviru kljub schengnu že dlje časa podaljšuje nadzor na meji tako s Slovenijo kot Madžarsko.

Evropska agencija za varovanje meja Frontex pa je pred dnevi sporočila, da bo v luči nedavnega povečanja števila prihodov migrantov na otok Lampedusa okrepila svojo podporo Italiji. 

Pomoč agencije bo italijanskim oblastem omogočila boljše spremljanje dogajanja na morju ter pomagala pri izvajanju operacij iskanja in reševanja migrantov, poroča 24ur.com.

Vlada Roberta Goloba ob tem vztraja pri koalicijski zavezi glede odstranitve ograje na meji, obmejne občine pa ob tem opozarjajo, da schengenski sistem na Hrvaškem očitno ne deluje.

Domačini naj bi si ob tem želeli, da bi se policijski nadzor okrepil in bi ograjo prenehali odstranjevati.

Nadzor poteka preko različnih cestnih in železniških povezav

Namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc v torek na nujni seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pojasnil, da po vstopu Hrvaške v schengensko območje migracije ne potekajo več preko zelene meje, ampak preko različnih cestnih in železniških povezav, poroča STA.

Zato je policija okrepila svojo stalno prisotnost in začela izvajati mešane patrulje z vsemi policijami držav, na katere Slovenija meji. Generalni direktor policije Senad Jušić je hrvaškega kolega pozval k okrepitvi mešanih patrulj na območju Policijske postaje Brežice, poroča 24ur.com.

Župan občine Brežice Ivan Molan je pojasnil, da je notranji minister Boštjan Poklukar med obiskom v Rigoncah obljubil, da bo ta del ograje odstranjen zadnji.

Ferenc je zagotovil tudi, da je Slovenija varna država. Povedal je, da so od začetka leta pa do 25. septembra prijeli 275 tihotapcev ljudi, med njimi 267 tujcev in osem državljanov Slovenije, 250 so odredili pripor.

Poudaril je, da so migranti dobro seznanjeni z azilnimi in drugimi postopki in jih pogosto izkoriščajo. Za razliko od hrvaške policije, ki migrante le napoti do azilnega doma, jih slovenska tja prepelje.

Prednost tega pristopa je po njegovih besedah v tem, da lokalno skupnost razbremenijo migrantov in z njimi povezanih občutkov nelagodja in strahu, poroča 24ur.com.

Preberite še

Starejše novice