STA
Čet, 23.9.2021 13:36
Epidemiološko stanje v Sloveniji je najslabše izmed vseh držav v Evropski uniji, na novem epidemiološkem zemljevidu pa je naša država obarvana s temno rdečo barvo.

Celotna Slovenija je na novem epidemiološkem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni označena s temno rdečo barvo.

Glede na zemljevid je Slovenija edina s tako slabo epidemiološko situacijo; nobena druga regija v Evropski uniji ni temno rdeča. Za Poljsko sicer ni na voljo dovolj podatkov.

S temno rdečo barvo so na zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 500.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je 14-dnevna incidenca za celotno Slovenijo v sredo znašala 648. Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni sicer pri pripravi zemljevida uporablja podatke, ki mu jih države pošljejo do torka opolnoči.

Slovenija najslabša v Evropski uniji

Glede na zemljevid Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni je stanje epidemiološko stanje v Sloveniji najslabše v Evropski uniji.

Veliko regij je sicer obarvanih rdeče, kar pomeni nekoliko boljše stanje - če je 14-dnevna incidenca med 200 in 500 na 100.000 prebivalcev oziroma med 75 in 200 in z deležem pozitivnih testov višjim od štirih odstotkov.

Tako je rdeča večina Nemčije, Avstrije in sosednja Hrvaška, pa tudi Romunija, Bolgarija in Grčija, vse tri baltske države in Irska ter deli osrednje Španije in jug Italije.

Pretežni del Italije, Francije in skandinavskih držav je na drugi strani obarvan oranžno, medtem ko je pretežni del Madžarske in Češke obarvan celo zeleno, kar pomeni najboljše epidemiološke razmere.

Med zelenimi deželami sta tudi italijanski Lombardija in Piemont.

Starejše novice