Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 17.6.2024 18:00
V teh dneh bo naše kraje zajel prvi letošnji vročinski val. Če bi bila tla suha, bi temperature lahko poneslo nad 40 stopinj Celzija. Na srečo bodo vlažna tla po pogostem deževju pripomogla k nekoliko znosnejšim temperaturam.

Danes bo precej jasno, čez dan bo nastalo nekaj kopaste oblačnosti, napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 stopinj Celzija. 

Jutri bo pretežno jasno, pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, najvišje dnevne od 28 do 32 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno in še nekoliko bolj vroče, napovedujejo. 

Vir: ARSO

Pred nami prvi vročinski val v tem poletju

Vremenoslovci pri portalu Ciklon.si pojasnjujejo, da se je leta 2021 začel prvi vročinski val nad osrednjo Slovenijo s 17. junijem, leta 2022 s 18.junijem in lani s 19. junijem. »Letos ne bo nič drugače,« so zapisali.  

Kot pravijo, se v naslednjem tednu torej začne prvi vročinski val, vsaj po večini meteoroloških modelov, med katerimi najbolj izstopa evropski model. »Najbolj vroča bosta po izračunih AIFS in ECMWF sreda in petek,« je na Facebook profilu Ciklon.si pojasnil Gregor Skok. 

Temperature čez dan bodo večinoma med 30 in 35 stopinj Celzija, največja verjetnost za 35 je na vzhodu Slovenije. Izpostavlja tudi saharski pesek, ki ga bo v zraku precej med sredo in petkom.

Dodaja, da bomo imeli srečo, saj so zaradi nestanovitnega vremena in pogostega deževja v zadnjem obdobju, tla vlažna in bodo zavirala segrevanje. Če bi bila tla suha, bi se lahko segrelo tudi nad 40 stopinj Celzija. 

Do kdaj bo trajal vročinski val? Kot pojasnjuje, večina modelov predvideva konec vročinskega vala v soboto: »V petek zvečer oziroma v noči na soboto, ko nas bo dosegla oslabljena vremenska fronta in prinesla osvežitev.«

Imeli bomo vsaj štiri zaporedne vroče dni, to so priporočila ob visokih temperaturah

Vremenoslovci Agencije za okolje pojasnjujejo, da bomo imeli vsaj štiri zaporedne vroče dni.

Višek vročine bo v petek, ko se bo lahko segrelo tudi do okoli 37. »Upravičeno lahko govorimo o prvem letošnjem vročinskem valu,« pravijo.

Dodajajo, da izgleda, da se bo zračna masa počasi nekoliko posušila in da zato ne bo tako soparno, kot je bilo v nekaterih preteklih, bolj sončnih dnevih, ko smo bili še daleč od vročine. Tudi jutra bodo vse toplejša, v petek zjutraj se ponekod ne bo ohladilo pod 20 stopinj Celzija. 

Letos nam je bilo z vročino prizaneseno, take temperature so za večino od nas previsoke in ne prispevajo k dobremu počutju. 

V vročih dneh moramo uživati veliko tekočine in se izogibati večjim fizičnim naporom. Priporočljivo je uživanje lahke hrane, naša oblačila pa naj bodo iz bombaža ali lanu, lahka in zračna ter svetlih barv. Uporabljajmo sončnike in drugo zaščito pred sončnimi žarki.

Opravljanje dejavnosti na prostem je priporočeno bodisi zjutraj bodisi pozno zvečer. Če je le mogoče, pa se zadržujemo v okolju, ki toplotno ni obremenjujoče.

Starejše novice