Nova zastava že visi (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Ned, 10.12.2023 15:28
Skupina mladostnikov je včeraj ob začetku festivala filma LGBT v centru Ljubljane zažgala mavrično zastavo. Storilce išče policija, odzval se je tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Potem ko je skupina ob začetku festivala LGBT filma včeraj strgala mavrično zastavo iznad vhoda v Kinodvor v Ljubljani in jo zažgala, iz politike in civilne družbe prihajajo obsodbe dogodka. 

Incident kot nesprejemljiv med drugim označili predsednica države Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob in ministrica za kulturo Asta Vrečko. Oglasil se je tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

Nasilje ni pot

Z objavo na socialnem omrežju X se v sklopu mednarodnega dneva človekovih pravic odzvala predsednica države Nataša Pirc Musar.

»Ob tem obsojam tudi včerajšnje dejanje skupine mladih, ki je iznad vhoda v Kinodvor, med festivalom LGBT filma, strgala mavrično zastavo in jo zažgala. Grožnje družbi niso mavrične zastave, ampak vsakodnevno javno korakanje nestrpnosti in sovraštva. Izražanje nestrinjanja z določeno idejo je naša pravica, vendar pa nasilje ni pot, po kateri bi to izrazili,« je zapisala Pirc Musar.

Na vladnem profilu na socialnem omrežju X se je odzval tudi predsednik vlade Robert Golob.

»Ostro obsojam včerajšnji incident na otvoritvi festivala LGBT filma. Mavrična zastava simbolizira ponos in pravice LGBTQ skupnosti, vsakršno uničevanje zastave je zato nedopustno in neprimerno,« je zapisal Golob.

Nestrpnost in diskriminacija na podlagi različnih osebnih okoliščin v družbi po Golobovih besedah nimata mesta.

»Zavračam vsa dejanja sovraštva in vse oblike diskriminacije,« je podčrtal.

Gre za homofobni napad

Najostreje je napad, ki ga je označila za homofobnega, obsodila tudi kulturna ministrica in koordinatorka stranke Levica Asta Vrečko. 

»Ne smemo pustiti posameznim skupinam in politiki, da nas s sovražnimi dejanji in govorom potiskajo v nazadnjaštvo in s tem določajo našo prihodnost,« je Vrečko zapisala na socialnem omrežju X.

Festivalu LGBT filma in ekipi je ob tem izrekla sočutje ter zahvalo »za pogum in delo za solidarno, odprto in vključujočo družbo«.

Nacionalna strategija za enakopravno obravnavo bi že morala biti sprejeta

Napad je obsodil tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik.

»Izražena podpora LGBT-skupnosti ob tem dejanju je dobrodošla, na mestu so odločne obsodbe nestrpnosti. Napadi namreč niso spontani, so del širše družbene situacije. Slediti mora konkretno sistemsko delo na področju varstva pred diskriminacijo LGBT-oseb. Pri Zagovorniku smo različne vlade opozorili, da bi tudi v Sloveniji že morali imeti sprejeto nacionalno strategijo za enakopravno obravnavo LGBT-oseb, pa je še ni. Zgolj besede podpore napadov ne bodo ustavile,« je zapisal

Nasilje so obsodili tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, društvo Parada ponosa in Inštitut 8. marec.

Nova mavrična zastava (foto: Bobo).

Policija še išče storilce

Ljubljanski policisti so bili včeraj, okoli 17.30, obveščeni o poškodovanju zastave pred stavbo na območju centra Ljubljane. 

Ugotovljeno je bilo, da je skupina neznancev pristopila do droga pred stavbo, z njega snela mavrično zastavo in jo zažgala

Gre za skupino mladostnikov starih med 15 in 18 let, oblečenih večinoma v črna oblačila, zraven je bilo tudi dekle, ki je bilo oblečeno v bel plašč.

 Skupina je zbežala v smeri Miklošičeve ceste

Vse, ki bi karkoli vedeli o dogodku ali so opazili navedeno skupino mladostnikov, naprošajo, da informacije sporočijo na Policijsko postajo Ljubljana Center, številko 113 ali anonimno na 080 1200. 

Policisti vse okoliščine dogodka še preverjajo in zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

 O vseh ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo. 

Komentarji (1)

Plavi-mil (ni preverjeno)

Je..te se, čestitke fantom, zadosti je tega posiljevanje, naj živijo, makar z orangutanom ali opico, samo nehajo naj nas posiljevali .

Starejše novice