Ljubljanainfo
Čet, 13.5.2021 12:50
Vlada je za 30 dni podaljšala epidemijo. Odločila je tudi, da so izpolnjeni pogoji za rumeno fazo. Poleg tega je sprostila delovanje kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem ter podaljšala delovni čas gostinskih lokalov.

Novosti v zvezi z odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev je predstavila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc.

V kulturnih ustanovah največ 50 oseb 

V kulturnih ustanovah veljajo podobni ukrepi kot v trgovinah. Sprošča se zbiranje oseb glede na kvadraturo in glede na število 50.

Sprošča se izvajanje prireditev, zasedena je lahko polovica sedišč

Možno je izvajanje kulturnih prireditev, zunaj in znotraj, vendar le na prizoriščih, ki imajo sedišča. Možna je 50 odstotna zasedenost sedišč, skladno z upoštevanjem vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Omejitev števila oseb ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja.

Prav tako je v predhodnem odloku že veljalo, da morajo nastopajoči enkrat tedensko izvesti testiranje, kar ostaja v veljavi tudi v prihodnje. 

Prireditev se lahko udeležijo PCT osebe

Pogoj za udeležbo prireditev je negativni rezultat testa, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo o prebolelosti, pri čemer od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, velja tudi dokazilo o pozitivnem PCR testu, ki ni mlajši od deset dni in starejši od šest mesecev, ali dokazilo cepljenosti. 

Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Če se želijo mlajši od 18 let sami udeležiti kulturne prireditve, morajo biti PCT. 

»Prireditev brez zagotovljenih sedišč ni možna,« je še dodala Fridl Jarčeva.

Spremembe pri obiskovanju bogoslužij

Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode omogoča zbiranje do 50 oseb, zunaj in znotraj, z največ 50 odstotno zasedenostjo sedišč.

Upoštevana mora biti razdalja 1,5 metrov, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Delo gostincev po novem do 22. ure, za družine ne velja omejitev štirih oseb za eno mizo

Vlada je podaljšala tudi dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti, in sicer bodo od ponedeljka lokali odprti od 5. do 22. ure, ne več od 7. do 19. ure.

Razdalja med robovi miz mora biti najmanj tri metre, razdalja med osebami za mizo ni več določena.

Za družine z otroki do 18 let ne velja omejitev štirih oseb za eno mizo, je pojasnil Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Spremembe začnejo veljati s 17. majem.

Starši morajo biti PCT, za mladoletne otroke to ni pogoj

Gostje v notranjosti gostinskih lokalov morajo biti PCT, vendar to ni pogoj za mladoletne otroke, ki  restavracijo obiščejo z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. PTC prav tako ni pogoj za koriščenje stranišč.

Enako kot velja za kulturne prireditve, mladoletne osebe potrebujejo PCT, kadar želijo biti v notranjosti gostinskih lokalov brez spremstva staršev. 

»PCT pogoj je na eni strani varovalka, da zavarujemo zdravje gostov, na drugi strani pa je varovalka, da ohranimo lokacije, ki ponujajo tovrstne storitve, kot varne lokacije,« je povedal Zajc.

Starši z otroki se v trgovinah zdaj štejejo kot ena oseba

Uvajamo novo izjemo pri omejitvi 20 kvadratnih poslovnega prostora na enega potrošnika. Ta pogoj ne velja za otroke do 18 let v spremstvu skrbnikov ali osebe, ki potrebujejo spremstvo.

Ob vstopu v trgovino se skupaj z otrokom sedaj štejete kot mehurček.

Dovoljeno tudi obratovanje igralnih salonov

Povsod po Sloveniji lahko kampi ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot. Sem niso všteti pavšalisti, torej tisti, ki imajo zakupljeno parcelo skozi celotno sezono.

Omogočeno je obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo. Delovni čas in pogoji vstopa v notranje prostore so enaki kot v gostinskih obratih. Obratovalni čas je določen med 5. in 22. uro. Igralni saloni lahko ponujajo do 50 odstotkov kapacitet.

Kdo bo kaznovan, če gostje nimajo dokazil PCT? 

»Odgovornost gostincev je, da goste opozorijo na pravila PCT. Če gostje ne želijo upoštevati pravil, jim lahko gostinec zavrne postrežbo,« je razložil Zajc. Če nastanejo dodatne težave glede ugotavljanja ali gost izpolnjuje pogoje ali ne, je zato pristojna policija.

Starejše novice