Foto: Bobo
STA
Tor, 15.2.2022 17:32
Potekal je posvet slovenskega zdravstva v luči aktualnih epidemioloških razmer.

Na posvetu slovenskega zdravstva v luči aktualnih epidemioloških razmer, je zdravstvena stroka predlagala odpravo PCT pogoja v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

Vodja svetovalne skupine na Ministrstvu za zdravje Mateja Logar je povedala, da v tem trenutku zasedenost bolniških postelj stagnira, smo na platoju. 

»Čas je, da se začnemo pripravljati na to, da se vrnemo v novo normalnost, da začnemo s sproščanjem ukrepov. Previdno in postopno,« je utemeljila.

Postopno sproščanje ukrepov

Kot je na novinarski konferenci po koncu posveta sporočil minister za zdravje Janez Poklukar, so danes govorili o postopnem sproščanju pogoja PCT in postopnem ukinjanju testiranja ter spremenjenih protokolih na smučiščih, javnem prevozu in v gostinskih lokalih.

Predlagajo pa ohranitev pogoja maksimalnega števila ljudi, ki so lahko istočasno v določenem prostoru, še vedno je tudi pomembno, da se ohranjajo splošni higienski ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, vzdrževanje razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja, prezračevanje ter delo od doma, je dodala.

»Vsa ta priporočila bom prenesel do vlade in verjamem, da lahko v naslednjih dneh s spreminjam odlokov relativno hitro številna udejanjimo,« je napovedal minister in ob tem poudaril, da v središču ostajata zaščita najranljivejših in zdravstvenega sistema, predvsem v luči zasedenosti bolniški postelj s covidnimi bolniki.

Skladno z zmanjševanjem števila okuženih v bolnišnicah sicer predvidevajo, da bi se k normalnemu izvajanju programov, ki so danes od 60- do 80-odstotno realizirani, po trenutnih projekcijah lahko vrnili po 10. marcu. Takrat naj bi bilo hospitaliziranih okoli 300 covidnih bolnikov, 80 od teh na oddelkih intenzivne terapije, je še povedal Poklukar.

Ukinitev karanten

Zdravstvena stroka prav tako predlaga ukinitev karanten ob visoko tveganih stikih in zaustavitev iskanja tveganih stikov okuženega.

»Če bo vlada naš predlog o ukinitvi karantene sprejela, bi to lahko pomenilo, da covid-18 od 18. februarja ne bo več karantenska bolezen,« je povedal predstojnik Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel.

Poklukar je napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek.

PCT za zaposlene ne bo več obvezen

Po besedah Poklukarja se predvidoma konec meseca prav tako končuje presejalno testiranje zaposlenih s hitrimi antigenskimi testi, ki ga nekateri zaposleni trenutno izvajajo za izpolnjevanje obveznega pogoja PCT.

Iz navedenega je torej razumeti, da predvidoma do konca meseca izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene ne bo več obvezno.

Ukinitev brezplačnega hitrega testiranja

Ob postopnem ukinjanju pogoja PCT se bo postopno ukinjalo tudi brezplačno hitro testiranje, je napovedal.

Logar je ob tem poudarila, da bo ob upadanju števila dnevno potrjenih okužb v prihodnosti za potrditev okužbe pri osebah s simptomi koronavirusa zopet treba opraviti PCR-testiranje.

Na vidiku nove različice covida?

Po njeni oceni je v Sloveniji trenutno še vedno sorazmerno veliko okuženih. O sproščanju ukrepov pa se lahko glede na nov karakter virusa, za katerega lahko sedaj že trdijo, da povzroča drugačno, blažjo obliko bolezni kot prejšnje različice, nekoliko drugače odločajo, kot bi se, če bi bila še vedno prevladujoča različica delta, je povedala Logarjeva.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje infektologinja Bojana Beović pa je napovedala, da v prihodnosti ni pričakovati novih različic koronavirusa, ki bi bile bolj kužne od različice omikron, ni pa še jasno, kaj se bo zgodilo s koronavirusovo sposobnostjo povzročanja bolezni.

Starejše novice