Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Čet, 19.1.2023 13:15
Uporaba elektronskih cigaret je med mladostniki in mladimi čedalje bolj obsežna.

Na družbenem omrežju Twitter je zaokrožila novica o novih elektonskih cigaretih, s katerimi naj bi ponudnik namensko targetiral na mlajše uporabnike.

Gre za Hello Kitty elektronske cigarete, ki so zaradi manjše oblike primerne celo za skrivanje v peresnicah.

Ob uporabi se razstaplja nikotinska sol

Značilnost elektronskih cigaret je, da se ne kadijo in ob svoji uporabi ne smrdijo, saj naj bi se z njihovo uporabo raztapljala nikotinska sol.

V javnosti se je začelo šušljati, da naj bi osnovnošolci - bolj natačno, učenci šestih razredov ene izmed šol - začenjali celo s preprodajo omenjenih elektronskih cigaret. Na eni izmed osnovnih šol pa naj bi morala zaradi tega celo posredovati policija.

Manj škodljivo kot kajenje običajne cigarete?

Ko so elektronske cigarete prišle na trg, je veljalo, da naj bi bilo kajenje teh manj škodljivo kot kajenje običajnih cigaret. Vendar na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v svoji publikaciji z naslovom Tobačni in povezani izdelki, ki so jo izdali leta 2018 navajajo, da je tudi uporabnik elektronskih cigaret izpostavljen rakotvornim in strupenim snovem, ni pa še znano, v kolikšni meri dolgotrajno kajenje takšnih cigaret vpliva na zdravje.

V prej omenjeni publikaciji so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje navedli tudi, da obstajajo razlike med ljudmi, ki so pred uporabo elektronskih cigaret, kadili običajne cigarete in tistimi, ki niso.

Pri tistih, ki prej niso kadili, je zdravje ob kajenju elektronskih cigaret ogroženo. Če pa oseba, ki je prej kadila običajne cigarete te povsem zamenja z elektronskimi, je manj izpostavljena zdravju škodljivim snovem.

Raziskave kažejo, da je stranski učinek kratkoročnega kajenja elektronskih cigaret draženje ust in grla. Velja tudi prepričanje, da kajenje elektronskih cigaret pomaga pri prenehanju kajenja, vendar so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje zapisali, da ni na voljo dovolj podatkov, ki bi zagovarjali to trditev.

Na trgu tudi kofein za snifanje?

Pod objavo so se zvrstili številni komentarji ogorčenih in neodobravajočih staršev. 

Eden izmed uporabnikov je celo zapisal, da je poleg omenjenih cigaret na trgu trenutno dostopen tudi »kofein za snifanje«.

Šlo naj bi za energijski prah, katerega glavna sestava naj bi bila zelišča. Ponudniki pa naj bi izdelek promovirali le dijakom in študentom. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice