Ljubljanainfo
Sre, 11.1.2023 17:00
Čas obdarovanja je minil, zato vam v branje ponujamo pet idej, kaj storiti z nepotrebnimi darili.

Ste za letošnje božično-novoletne praznike dobili darilo, ki vam ni všeč? Kdor je že bil v taki situaciji, gotovo ve, kako težko se je pretvarjati, da ti je darilo všeč, ko v resnici veš, da ga nikoli ne boš uporabljal.

Ob tem pa seveda ne želiš prizadeti osebe, ki ti ga je podarila.

Kaj torej storiti, ko dobimo darilo, ki si ga ne želimo ali ga že imamo? Tukaj je pet idej.

1. Vrnite ali zamenjajte darilo v trgovini

Zagato z darilom najlažje rešite tako, da zamenjate oziroma vrnete darilo in dobite dobropis v trgovini, kjer je bilo kupljeno. Tako si lahko izberete nekaj, kar vam je resnično všeč in boste z veseljem nosili oziroma uporabljali.

Običajno trgovine zahtevajo, da priložite tudi originalni račun, zato povprašajte osebo, ki vam je podarila darilo, ali ima spravljen račun. V trgovino se odpravite čim prej, saj je rok vračila omejen.

V Evropski uniji ima potrošnik 14 dni po nakupu pravico do vračila blaga iz katerega koli razloga – tudi če si samo premisli.

2. Prodajte

Situacijo z neželenim darilom lahko obrnete v svojo korist tako, da darilo prodate. Na spletnem oglasniku bolha.com je trenutno več kot 1190 oglasov v kategoriji darila.

Darila, ki se vam jih splača prodati, če vam ne ustrezajo, so na primer elektronske naprave (telefoni, tablice, pametne ure), oblačila in obutev, nakit, športna oprema, igrače in računalniške igre ter knjige. Darila pa lahko prodate v katerikoli od osemindvajsetih glavnih kategorij na tem spletnem oglasniku.

3. Ponovno podarite kot darilo

Osnovno pravilo pri tem je, da ne sme biti vidnih znakov, da gre za darilo, ki ga podarjate naprej. Darilo naj bo v originalni nepoškodovani embalaži in neuporabljeno.

Tudi če ste ga le preizkusili, preverite pred oddajo, da bo videti »kot iz trgovine«. Počistite prah, če je darilo stalo dlje časa pri vas, preverite, da ni na njem cene in da ni nikjer napisano vaše ime.

Predvsem pa pazite, da ga ne podarite isti osebi, ki ga je podarila vam, ali nekomu, ki si je blizu s to osebo.

4. Podarite v dobrodelne namene

Od vseh idej za oddajo darila je donacija tista, ki bo morda prava za vas. Predmet, ki ga podarite v dobrodelne namene, vas ni stal nič, nekomu drugemu pa lahko pomeni vse na svetu.

Odnesite darilo, ki ga ne potrebujete oziroma ne želite do zbirnih centrov humanitarnih organizacij ali ga podarite nekomu v svojem okolju, ki ga potrebuje.

Morda imate sosedo, ki bi ji zaradi visokih stroškov ogrevanja prav prišel grelnik za noge ali pa so blizu vas prostoživeče muce, ki bi jim odeja in škatla nudili zavetje v mrzlih nočeh.

5. Prijazno zavrnite darilo

Iskrenost je vrednota, ki jo cenijo vsi, a pogosto lahko s svojo iskrenostjo tudi prizadenemo ljudi. Darilo lahko poskušate prijazno zavrniti, seveda pa ne bo vsaka oseba tega enako sprejela.

Prednost takojšnje iskrenosti je ta, da vam pozneje ne bo treba iskati izgovorov, zakaj darila še niste uporabili, ali celo lagati, kako vam je všeč. Hkrati se boste z zavrnitvijo izognili temu, da vam ta oseba še kdaj prinese podobno darilo.

Darilo lahko seveda tudi obdržite. Tudi če se vam sprva ne zdi ustrezno, vam bo mogoče čez čas postalo všeč ali prišlo prav. V vsakem primeru pa vas bo spominjalo na osebo, ki vam ga je takrat z veseljem podarila − in tudi to ima svojo vrednost.

Starejše novice