Slika je simbolična
Patricija Fašalek
Pon, 1.8.2022 18:30
Vročine bodo ponovno presegle 30 stopinj in vsakemu se kdaj zgodi, da kreme nima pri roki. Kokosovo olje ima zaščitni faktor štiri, predvsem pa imejte kožo vedno pokrito s svetlimi oblekami.

Ste pozabili sončno kremo in v bližini ni odprte trgovine, kjer bi jo lahko dobili? Sončna krema je sicer številka ena pri zagotavljanju varnosti vaši koži, vendar pa se lahko v primerih, ko se znajdete brez nje, zaščitite na sledeče načine:

  1. Zadržujte se v senci. Nikakor se ne izpostavljajte soncu, saj lahko dobite opekline, se pregrejete ali pa kožo podvržete dehidraciji.
  2. Pretvarjajte se, da prihajate iz viktorjanske dobe in si odprite dežnik. Naj gre za dežni ali sončni dežnik, vse je bolje, kot da ste povsem izpostavljeni soncu, ki vam lahko prinese kožnega raka in opekline.
  3. Klobuk! Nosite ga v vsakem primeru, tudi če imate pri roki sončno kremo, saj si morate možgane zaščititi pred močnim soncem. Klobuk hranite v avtu, v torbi, na polici pred vhodnimi vrati, da ga lahko zagledate vsakič, preden izstopite iz stanovanja. Klobuk bo zaščitil vaš obraz in vrat, dve glavni področji, kjer ljudje zbolijo za kožnim rakom.
  4. Na ramena si položite mokre kopalke. Klobuk velikokrat zaščiti samo predel do vratu, ramena pa ostanejo močno izpostavljena in kot zelo dovzetna za sončne žarke so hitro tudi opečena. Zmočite rezervni par kopalk in si jih položite na golo kožo ramen.
  5. Oblecite se v obleke svetlejše barve. Svetla barva odbija sončne žarke, medtem ko jih temna barva absorbira, zato boste veliko lažje prenesli vročino in v njej ostali oblečeni, če se odenete v bele ali druge svetle barve.
  6. Ne pozabite na sončna očala! Izberite tista največja, ki prekrivajo čim več obraza. Tudi če z njimi izgledate kot muha, boste vsaj varna in zdrava muha na plaži.
  7. Izognite se najhujšim uram sonca. Ne hodite iz stanovanja med deseto uro dopoldan in tretjo uro popoldan. Že samo s tem se boste izognili možnosti za opekline, saj soncu ne boste neposredno izpostavljeni.
  8. Kokosovo olje deluje kot naravna zaščita proti soncu, vendar je njegov zaščitni faktor nekje med štiri in pet. Kokosovo olje vsebuje antioksidante, ki vam bodo pomagali zaščititi kožo pred škodljivim sevanjem sončnih žarkov. Seveda pa bodite previdni, saj je zaščita tako nizka, da en nanos nikakor ne zadošča celodnevnemu izpostavljanju soncu.
  9. Olje iz malinovih semen ima zaščitni faktor 25! Bolj kot kokosovo olje vas bo zaščitilo olje iz malin, vendar pa ni tako pogosto dostopno kot kokosovo olje, ki ga lahko dobite že skoraj povsod.

Starejše novice