Nika Vajnhandl
Ned, 23.1.2022 11:00
Ameriški medij poroča o Predjamskem gradu kot o enem »najbolj izjemnih gradov na svetu«. Izpostavi tudi vzporednice med legendo Erazma Predjamskega in serijo Igra prestolov.

Ameriški medij CNN travel, ki poroča o čudovitih in zanimivih destinacijah po svetu, tokrat vabi na ogled slovenskega Predjamskega gradu.

V članku so zapisali, da je Predjamski grad eden »najbolj izjemnih gradov na svetu«.

Legenda Erazma Predjamskega

Ameriškega novinarja je predvsem navdušila romantična legenda o uporniškem vitezu Erazmu, ki je več kot leto dni kljuboval obleganju cesarske vojske. 

Njegova legenda je nepogrešljiv del zgodbe gradu, saj ima vse, kar zgodba potrebuje, da vzbudi zanimanje in napetost: Skrivni rov, naklonjenost srčne izbranke in silno premetenost.

Čeprav pogumen in skoraj nepremagljiv, pa naj bi vitez Erazem po izdaji umrl na stranišču.

Vzporednice z Igro prestolov

Način Erazmove smrti pa je predvsem vzbudil pozornost oboževalcem serije Igre prestolov. V seriji so na podoben način prikazali nedostojanstven konec lorda Tywina Lannisterja, ki je bil ustreljen s samostrelom, ko je sedel na svojem »prestolu« v kopalnici.

Opažajo tudi, da imajo zadnji lastniki Predjame, družina Windisch-Grätz, ki je grad uporabljala kot lovsko kočo do konca druge svetovne vojne, na grbu volka, pečat plemiške hiše Stark.

Po poročanju CNN travel je Predjamski grad res nekega junijskega večera 2011, po podpisu knjig v Trstu, obiskal avtor knjige Igre prestola George R. R. Martin.

»Na poti domov smo se ustavili pri najbolj neverjetnem gradu, zgrajenem v ustju ogromne jame. Vsekakor je treba po tem modelirati kakšen grad v Westerosu,« naj bi povedal avtor.

Obisk gradu kot razburljivo doživetje

Novinar pa v članku, ki ga lahko preberete na tej povezavi, izpostavi, da sta »legenda in zgodovina le del privlačnosti Predjamskega gradu«. 

Natančno opiše notranjost in zunanjost gradu, pri tem pa predvsem izpostavlja njegovo umeščenost v gore, natančno pa opiše tudi mučilne naprave, ki so še vedno razstavljene v gradu.

Starejše novice