Slika je simbolična.
Selma Špendl
Pon, 27.2.2023 16:00
Pri Gen-I, dobavitelju električne energije in zemeljskega plina, smo preverili, ali lahko letos pričakujemo še dodatne podražitve električne energije.

Je tudi vas presenetil račun za elektriko? 

Nekateri porabniki, ki kupujejo elektriko pri Gen-I, tarnajo zaradi, kot pravijo, zelo velikih podražitev. Ta naj bi se občutila predvsem na januarski položnici za elektriko.

Z vprašanji smo se obrnili na enega izmed največjih dobaviteljev električne energije in zemeljskega plina na evropskem energetskem trgu ter preverili, kaj je botrovalo k podražitvi energije in kakšni so obeti za naprej.

Energetska kriza

Kot pravijo pri Gen-I, je leto 2022 zaznamovala energetska kriza z omejitvami dobav energentov v Evropo na eni strani in izjemno rastjo cen na drugi, zaradi česar je električna energija, ki se jo na veleprodajnih trgih kupuje za leto ali več vnaprej, v določenem trenutku dosegla ceno 1000 evrov za megavatno uro, kar je 20-kratnik dolgoletnega povprečja.

»Kljub temu (navedenim tržnim spremembam) smo v Geni-I z učinkovitim upravljanjem portfeljev in mednarodnim trgovanjem uspeli za svoje obstoječe odjemalce vse leto ohranjati nižje cene tarif električne energije od konkurence,« so dodali na Gen-I.

Cene tarif električne energije

Do konca leta naj bi tako bile cene tarif električne energije po besedah Gen-I nižje od najvišjih določenih cen, ki jih je za omilitev posledic energetske draginje julija z uredbo določila Vlada Republike Slovenije in ki veljajo od 1. septembra 2022 do 31. avgusta 2023.

»V rednem ceniku, ki velja od 1. januarja naprej, pa upoštevamo cene tarif, določene z vladno uredbo, pri čemer v tem obdobju še vedno velja, da so veleprodajne cene skoraj dvakrat višje od reguliranih,« so pojasnili na Gen-I.

Dodaja še, da cene tarif k celotnemu znesku računa za električno energijo prispevajo zgolj od 30 do 35 odstotkov, pretežni del računa pa so dajatve in prispevki, ki jih zaračunavajo državne institucije. Zato sprememba cene tarif ne pomeni, da se odjemalcem za enak odstotek viša celoten račun.

Se je podražila le elektrika iz slovenske proizvodnje?

Prodaja električne energije se izvaja na enotnem evropskem trgu, kar pomeni, da tudi slovenski proizvajalci prodajajo električno energijo dobaviteljem po cenah, veljavnih na omenjenem enotnem trgu.

Kot opisano v prvem odgovoru, so se te cene v zadnjem obdobju izjemno zvišale, zaradi česar naj bi dobavitelji morali prilagoditi tudi cene za končne odjemalce.

»Za večino odjemalcev je vlada že v letu 2022 ali v začetku tega leta cene omejila navzgor, s čimer je preprečila, da bi določeni dobavitelji svoje cenike še bolj približali veleprodajnim tržnim cenam,« so zapisali na Gen-I.

Kakšni so obeti?

»Veleprodajne cene so še vedno skoraj dvakrat višje od reguliranih. Dokler bodo ostale na tem nivoju, dobavitelji končnih cen ne moremo nižati,« nam iz Gen-I-ja odgovorijo na vprašanje ali se bo morda elektrika poleti pocenila, če padejo cene.

Dodajajo še, da za gospodinjske odjemalce veljajo do 31. avgusta 2023 z vladno uredbo navzgor omejene cene. Ker pa bo od razmer na trgu odvisno, kakšne bodo lahko cene po tem obdobju, trenutno težko napovedo potencialna znižanja ali zvišanja cen. 

Tako cene električne enegije vsaj do nadaljnega ostajajo po dosedanjih uredbah cen. Brez dodatnih znižanj ali zvišanj na vidiku.

Obeti za naprej kažejo, da bodo zneski na položnicah za ogrevanje številne tudi v naslednjem mesecu pustili brez besed. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice