Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Sob, 6.11.2021 11:20
Od 8. novembra prihajajo v veljavo novi ukrepi. Pogoj PCT se šteje kot izpolnjen le, če se oseba ob dokazovanju PCT identificira z veljavnim osebnim dokumentom. Krek in Logarjeva sta pozvala k doslednemu spoštovanju vseh ukrepov.

Vlada in strokovna svetovalna skupina za covid-19 sta po mnenju direktorja Nacionalnega inštitua za javno zdravje Milana Kreka in vodje svetovalne skupine Mateje Logar sprejela ukrepe, ki jih v tem trenutku nujno potrebujemo, saj bomo brez njih težko premagali novi koronavirus. 

To so predvsem ukrepi za zaščito življenj, sta ocenila.

»Smo na prelomni točki epidemije. V tem trenutku imamo veliko število okuženih. S skupnimi močmi lahko obvladamo epidemijo. Razmere se bodo v evropskem merilu v jesenskem in verjetno v zimskem času poslabšale. Zato bo tudi pri nas prišlo do dramatičnih sprememb na intenzivnih oddelkih bolnišnic,« je opozoril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Logar: Ne smemo dopustiti, da bi se zdravstveni sistem zlomil

Postelje, ki jih bomo morali nameniti sodržavljanom, ki so zboleli s covidom-19, bomo morali vzeti tam, kjer jih tudi drugi bolniki potrebujejo, je poudaril. Podobno je posvarila Logarjeva. Zdravstvo je po njenih besedah sedaj na veliki preizkušnji. 

»Ob covidnih bolnikih, ki prihajajo v bolnišnice, je treba poskrbeti tudi za bolnike z drugimi boleznimi. Zato je pomembno, da zdravstveni sistem vzdrži, ne smemo dopustiti, da bi se zlomil,« je izpostavila.

Krek znova pozval k cepljenju in spoštovanju ukrepov

Po Krekovih besedah je pomembno, da smo v tej kritični situaciji skupaj, da ohranimo zdravje večine prebivalstva, delujoče zdravstvo in odprto družbo ter da ne zapiramo šol. 

»Ponovno vas prosimo, da dosledno izvajate zaščitne ukrepe. Cepite se čim prej, cepiva je dovolj. Cepite se z dvema odmerkoma, kajti proti različici virusa delta eden ni dovolj,« je dejal Krek. 

Ob tem je povedal, da je trenutno v državi prek 700.000 doz cepiva, da bomo dobili nove ter da je po Sloveniji več kot 70 cepilnih centrov.

Ljudi pozvala, da ne goljufajo z dokazili o PCT

Glede sprejetih ukrepov za omejevanje epidemije je Logarjeva državljane prosila, »da jih upoštevate kot nekaj dobronamernega, nekaj, kar ne omejuje življenja, ampak mu daje možnost«. 

Poleg cepljenja je po njenem mnenju ukrepe, kot so nošenje maske, vzdrževanje razdalje, zračenje, umivanje in razkuževanje rok, enostavno upoštevati. Prosila je vse, naj izpolnjujejo pogoj PCT, pri katerem je prihajalo do zlorab. 

Tudi Krek je pozval ljudi, naj ne goljufajo s kodami: »Bodite visoko odgovorni do sodržavljanov, ki lahko zaradi vaših goljufij tudi umrejo.«

Krek: »Ne želimo, da se pacienti zdravijo v tujini«

Glede nadzora pa je dejal: »Nehajmo se igrati igre. Virus nas nadzoruje, on je tu in nam spreminja življenje, kakovost življenja, nam jemlje drage ljudi. Zakaj potrebujemo še nadzor? Ali nismo dovolj odrasli, dovolj pametni?« 

Glede možnosti, da bo treba covidne bolnike pošiljati na zdravljenje v druge države, pa je povedal: »Ne želimo, da se pacienti zdravijo v tujini.«

Nekateri so bolni, a obstoj virusa še vedno zanikajo

Logarjeva je strnila še dogajanje v bolnišnici, ko marsikateri bolnik obžaluje to, da se ni cepil. Velikokrat bolniki tudi precenjujejo svoje zdravje, saj zdravstvenim delavcem na vprašanje, zakaj se niso cepili, odgovorijo, da zato, ker so zdravi. 

Ob tem pa to nujno ne drži, saj pozabijo na bolezni, ki jih blažijo z ustreznimi zdravili. Je tudi nekaj takšnih, ki so hudo bolni, pa obstoj virusa še vedno zanikajo, je povzela.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice