Ljubljanainfo
Tor, 27.2.2024 11:00
Zavedajo se, da je za uresničitev tega ambicioznega zakona potrebna široka podpora.

Študentska organizacija Slovenije je na Trgu republike predstavila predlog zakona za urejanje položaja študentov – že tretjega po vrsti.

Zakon vključuje 19 zakonodajnih ukrepov in obsega deset področij: subvencionirano študentsko prehrano, študentsko delo, zdravstveno zavarovanje in zdravstveno dejavnost, javni potniški promet, visoko šolstvo, subvencionirano bivanje študentov, štipendiranje, družinske pokojnine ter področje tujih študentov.

Sledi pet ključnih ukrepov predloga zakona. 

Dvig minimalne bruto urne postavke za študentsko delo na 7,58 evra bruto, dvig subvencije za študentsko prehrano na 5,17 evra, »kar je revaloriziran znesek, obljubljen s strani ministra lani februarja«, omejevanje prispevkov za študij (še posebej, kjer gre za storitve, ki so že financiranje iz javnih sredstev), uvedbo brezplačnih vozovnic javnega potniškega prometa za dijake in študente ter zagotovitev brezplačnega zdravstvenega zavarovanja za vse študente.

Zakon so pripravljali zadnje leto in pol, želijo pa si podpore vseh parlamentarnih strank. Prav tako si bodo prizadevali za podporo predsednice državnega zbora.

Marika Grubar, predsednica Študentske organizacije Slovenije, je ob tem dejala:

»Zavedamo se, da je za uresničitev tega ambicioznega zakona potrebna široka podpora. Zato pričakujemo, da nas bodo poslanci državnega zbora in predsednica sprejeli, prisluhnili našim argumentom in predlog zakona vzeli kot svojega. Naše dosedanje izkušnje kažejo, da je s sodelovanjem in dialogom mogoče doseči pomembne spremembe. Tako kot pri zadnjih dveh vložitvah zakona za urejanje položaja študentov tudi tokrat verjamemo v moč sodelovanja in skupnega prizadevanja za izboljšanje študentskih pogojev. Naš cilj je jasen: zagotoviti pravičnejše, bolj vključujoče in podporno okolje za vse študente v Sloveniji. Verjamemo, da lahko ravno s sprejetjem tega zakona naredimo velik korak v tej smeri.«

Komentarji (1)

Štajerc1234 (ni preverjeno)

Naj se uvede mesečni maksimum ur, ki jih študent lahko oddela recimo 80ur in nič več

Starejše novice